Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Postcovidové finančné problémy aktuálne trápia aj svetové firmy. Vo veľkom budú prepúsťať
Zdielať na

Postcovidové finančné problémy aktuálne trápia aj svetové firmy. Vo veľkom budú prepúsťať

BRATISLAVA / Rozsiahle prepúšťanie či poklesy hodnôt akcií začali trápiť aj firmy, ktoré počas covidu raketovo rástli a až prehnane investovali či naberali ľudí. Najväčšie prepúšťanie ohlásil americký gigant – internetový obchod Amazon, ktorý zamestnáva ľudí aj na Slovensku. Dôvod je jednoduchý. Ľudia po covide opäť začali chodiť von.

​Covidoví zombíci sa od herných konzol, televízorov či počítačov na homeofficoch zrazu zodvihli, pretreli si oči a opäť vyšli von na čerstvý vzduch. Prestali mať taký apetít po technologických nástrojoch a hračkách, ako predtým. Počas pandémie ľudia kupovali všetko, čo im medzi štyrmi stenami pomohlo zabiť nudu alebo pomohlo pri práci a škole z domu. Firmy, ktoré toto poskytovali, raketovo leteli hore a investovali a investovali a podľa analytikov jednoducho preinvestovali. "Lídri z týchto technologických spoločností neboli možno takí úprimní k sebe a firme, ako by mali byť, pretože sa nepozreli na roky dopredu a nepovedali si: Hej, Môže prísť recesia a budeme musieť škrtať, nie?" uviedol analytik na kapitálové trhy Jeff Tomasulo.

Skončil covid a začala sa vojna. Za menšími nákupmi je megazdražovanie a strach z toho, čo bude. V novom roku prichádza tak šéf Amazonu s temnou správou. Z milióna a pol zamestnancov po celom svete prepustí 18-tisíc. "Nerobíme tieto rozhodnutia ľahko ani nepodceňujeme, ako veľmi môžu ovplyvniť životy tých, ktorých to zasiahne," povedal šéf Amazonu Andy Jassy. "Je to prvá vec, ktorú firmy môžu urobiť, aby skutočne ušetrili peniaze, najmä keď pôjde o 18-tisíc zamestnancov," doplnil Jeff Tomasulo. Amazon zamestnáva ľudí aj v Európe a na Slovensku. Ako sa ich to dotkne, sa dozvedia po 18. januári. Problémy nemá len Amazon, ale aj Meta, teda bývalý Facebook, či Salesforce. Vyhadzov polovice zamestnancov Twitteru bol zase veľký šok jesene minulého roka.

"Twitter sa skutočne ukázal byť dosť rušivým. Investori tak už trochu stratili dôveru v to, že Musk je ochotný žonglovať so všetkými týmito loptičkami," informovala investorka na burze Sylvia Jablonski. Nedá sa ale povedať, že technologické firmy čakajú len zlé časy. "Mali sme dva dobré roky počas pandémie. Sú tu odvetvia technologického priemyslu, ktoré si vedú skvele a najímajú stále nových a nových ľudí," vysvetlil riaditeľ Asociácie spotrebných technológií. Svedčí o tom aj prebiehajúci veľtrh spotrebnej elektroniky v Las Vegas, kde 3 200 vystavovateľov očakáva cez 100-tisíc návštevníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy