Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový úsek R2-ky robí vodičom problémy
Zdielať na

Nový úsek R2-ky robí vodičom problémy

LUČENEC / Nová rýchlostná cesta robí niektorým vodičom problémy. Úsek Tomášovce - Lovinobaňa - Mýtna otvorili pred približne dvomi týždňami a už sa tam stalo niekoľko kolízií. Na situáciu zareagovali aj policajti a navrhli zopár zmien v dopravných značeniach.

Nový úsek rýchlostnej cesty R2 pri Lučenci sprejazdnili pre motoristov podvečer 19. decembra. Len za desať dní od otvorenia eviduje polícia na tomto úseku tri dopravné nehody a tri škodové udalosti. Kolízií, ku ktorým vodiči policajtov nevolali, ale mohlo byť aj viac. "Problém je ten, že slovenskí vodiči jazdia popamäti a každá nová dopravná situácia im robí veľké problémy," uviedol Ján Bazovský, dopravný expert. Vodiči by tak mali byť opatrnejší a pozornejšie sledovať dopravné značky.

Expert ale vidí problém v križovatke, kde došlo už k trom zrážkam. Hoci je prehľadná, zradný je podľa neho fakt, že na konci R2 je rýchlosť znížená iba na 90 kilometrov za hodinu. "Pri takomto spôsobe výjazdu z diaľnice je podľa môjho názoru, aj vzhľadom na typ križovatky, rýchlosť 90 kilometrov dosť vysoká," povedal Bazovský. Je ale viac než pravdepodobné, že mnohí schádzajú z R2-ky aj vyššou rýchlosťou.

Dopravný expert si myslí, že vodiči, ktorí vychádzajú z vedľajšej cesty doľava smerom na Lučenec, nemusia mať dostatok času, aby prešli križovatkou a bezpečne sa zaradili do svojho pruhu. Rovnaký názor majú aj niektorí vodiči. „Čo tak znížiť rýchlosť v smere ukončenia diaľnice? Šoféri, ktorí vychádzajú z vedľajšej cesty, nemajú možnosť zrýchliť na 90 kilometrov za hodinu tak, aby nebrzdili autá vychádzajúce z diaľnice," vyjadril sa Réka P. na sociálnej sieti. Podľa Bazovského by riešením mohlo byť zníženie rýchlosti. "Preventívne by možno bolo vhodnejšie napríklad znížiť maximálnu povolenú rýchlosť pri výjazde z diaľnice radšej na nižšiu hodnotu, povedzme na 50 - 60 kilometrov za hodinu a postupne ju časom zvyšovať," doplnil.

Na tieto kolízie zareagovali aj krajskí policajti, ktorí denne vyhodnocujú vývoj dopravnej situácie v celom Banskobystrickom kraji. "S cieľom eliminovať takéto udalosti a zlepšiť dopravno-bezpečnostnú situáciu v danom úseku navrhol Krajský dopravný inšpektorát prijatie viacero opatrení," informovala Petra Kováčiková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Zmeny sa týkajú doplnenia, presunov či zvýraznenia dopravných značení. Návrhy týchto opatrení už polícia predložila Slovenskej správe ciest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy