Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pozor na podvodníkov s "vodičákmi"
Zdielať na

Pozor na podvodníkov s "vodičákmi"

BRATISLAVA / Vybavíme vám vodičský preukaz - a to bez absolvovania autoškoly. S takouto ponukou prišli najnovšie podvodníci na sociálnej sieti. Falošný doklad mohli záujemcovia získať doslova "na počkanie". Stačilo poslať len pár osobných údajov a, samozrejme, finančnú hotovosť. Polícia upozorňuje, že ide o trestný čin, za ktorý hrozí nemalý trest za mrežami.

"Mnoho ľudí si urobí vodičský preukaz a jazdí bez toho, aby museli chodiť do autoškoly. Ak ste vedeli šoférovať a nemali ste vodičák, sme v tom najlepší." Takto najnovšie oslovovali záujemcov o vodičský preukaz podvodníci na internete. Na sociálnej sieti si vytvorili stránku, na ktorej niekoľkokrát po sebe zverejnili rovnaký príspevok s rovnakým textom. O ďalších postupoch komunikovali až prostredníctvom súkromnej správy.

Záujemca: "Mal by som záujem o vodičský preukaz."
Podvodník: "Dúfam, že nie si vtipálek!"
Záujemca: "Rozhodne nie, viete mi povedať, aké sú podmienky? Nie je potrebné ísť na testy?"
Podvodník: "Nie, ak ste už šoférovať vedeli, skúšku u nás nespravíte. My vám len vystavíme vodičský preukaz."

Ten mali podvodníci vybaviť do siedmich dní. Stačilo pritom poslať len pár osobných údajov a, samozrejme, aj finančnú hotovosť.

Podvodník: "Skupina B - 310 eur, skupina B1 - 380 eur a skupina AM - 370 eur."
Záujemca: "Vieme sa osobne stretnúť a vybaviť to?"
Podvodník: "Nie, momentálne som v Portugalsku."
Záujemca: "Potom ho posielate poštou alebo ako?"
Podvodník: "Doručujeme poštou."
Záujemca: "Rozumiem. Aký je ďalší postup?"
Podvodník: "Pošlite nasledujúce dokumenty: občiansky preukaz, obrázok 4x4, čierny atramentový podpis, telefónne číslo, e-mail."

Po tom, čo TV JOJ podvodnú stránku kontaktovala, svoj obsah na internete zablokovala. Nešlo ale o ojedinelý prípad s falšovaním vodičských preukazov na Slovensku. "V roku 2022 evidujeme sedem prípadov falošných vodičských preukazov," uviedol Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Pravosť dokladu pritom policajná hliadka dokáže overiť aj napríklad pri bežnej cestnej kontrole. "Každý vodičský preukaz a tiež vodičské oprávnenie, ktoré je zapísané vo vodičskom preukaze, má svoje špecifické číslo. A na základe lustrácie v informačných systémoch Policajného zboru, hliadka dokáže zistiť, či je ten vodičák falošný," doplnil Vrábel.

Polícia preto upozorňuje, že ide o trestný čin, za ktorý hrozí nemalý trest za mrežami. "Ak osoba verejnú listinu, teda napríklad aj vodičský preukaz, falšuje, pozmení alebo nechá vyhotoviť s úmyslom použiť ho ako pravý, išlo by o spáchanie trestného činu Falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na tri roky," informuje Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Policajti preto vyzývajú verejnosť, aby podvodníkom nenaleteli. "Apelujeme na širokú verejnosť, hlavne na občanov, ktorí nie sú držiteľom vodičského oprávnenia a nemajú vydaný vodičský preukaz, aby nepodľahli rôznym internetovým stránkam, ktoré ponúkajú vodičské preukazy bez absolvovania vodičského kurzu," uzavrel Vrábel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy