Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Motoristi majú dôvod na radosť: Cena benzínu a nafty opäť klesla
Zdielať na

Motoristi majú dôvod na radosť: Cena benzínu a nafty opäť klesla

BRATISLAVA / Dobrou správou pre motoristov je, že sa cenníky na slovenských pumpách opäť menili a cena benzínu a nafty klesla.

"Pre mňa je to skvelá správa. Síce toho veľa nenajazdím, ale vždy keď sa niečo zlacní, poteší to," povedala vodička v ankete. "Samozrejme, poteší to peňaženku," priznal vodič. Cena benzínu na Slovensku sa vrátila na úroveň pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Liter 95-ky zlacnel na euro a 52 centov, čo je najmenej od začiatku februára. Jej cena je ale v porovnaní s vlaňajškom stále vyššia. "Aktuálne je na trhu nedostatok ropy a aj menší dopyt, tým pádom cena klesá a to sa pretavuje aj do cien pohonných látok," vysvetlil analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida.

Mierne klesá aj nafta, jej cena sa na čerpacích staniciach pohybuje na úrovni okolo eura a 60 centov. Dôvod, prečo je nafta drahšia ako benzín, vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis: "Ruská ropa mala dobrú vlastnosť, že sa z nej dalo vyrobiť veľa nafty narozdiel od inej ľahkej ropy, z ktorej sa toľko, ako z ruskej, nedalo vyrobiť." "Som vodič kamióna a mám aj spoločnosť, takže pre mňa je to super, keď cena ide dole aj na tú naftu," uviedol vodič. Motoristi platili najviac za palivá v letných mesiacoch, kedy nafta a benzín stáli takmer dve eurá.

Analytici zatiaľ nevedia odhadnúť, ako sa bude vyvíjať situácia budúci rok. Najpravdepodobnejším scenárom je ale to, že ceny palív budú opäť stúpať, pretože Európska únia od februára zastaví dovoz ruských ropných produktov. "Nafta potom vypadne a bude na ňu ešte väčší tlak," doplnil Jozef Badida.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy