Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
296. deň na Ukrajine: Vo viacerých častiach Ukrajiny sa ozvali sirény leteckého poplachu
Zdielať na

296. deň na Ukrajine: Vo viacerých častiach Ukrajiny sa ozvali sirény leteckého poplachu

KYJEV / Ukrajina čelí ďalším útokom zo strany Ruska. Výbuchy otriasli Kyjevom a ďalšími mestami. Ostreľovanie poškodilo 9 energetických zariadení. Z mnohých oblastí hlásia výpadky elektriny. Pri útoku na mesto Krivyj Rih zahynuli najmenej dve osoby. Protivzdušná obrana zostrelila 60 zo 76 ruských striel. Európska únia schválila deviaty balík sankcií.

Rusko znova útočilo raketami na ukrajinskú infraštruktúru

V Kyjeve i ďalších mestách bolo počuť výbuchy a úrady hlásili zasiahnutie kritickej infraštruktúry a výpadky prúdu. Do ukrajinského vzdušného priestoru smerovalo približne 60 ruských rakiet, uviedol gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Raketové útoky hlásili aj v Kyjevskej, Odeskej, Poltavskej, Žytomyrskej, Charkovskej či Sumskej oblasti. K poškodeniu kritickej infraštruktúry došlo v Charkove, kde hlásili výpadok elektriny vo východnej časti mesta. Podobné správy prišli z Odesy na pobreží Čierneho mora i Sumskej oblasti na severovýchode. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval o explóziách Desňanskom obvode, kde sa nachádza dôležitá elektráreň. Nie je jasné, či bola zasiahnutá. V meste Kryvyj Rih v centrálnej časti Ukrajiny dopadla raketa na obytnú budovu. Pod troskami by mohli byť obete, uviedol zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Rusko vykonáva rozsiahle vzdušné útoky na Ukrajinu od októbra. Séria raketových a dronových útokoch spôsobila značné škody na energetickej a civilnej infraštruktúre a výpadky prúdu v čase mrazivej zimy.

Kyjevské metro po ďalšej vlne ruských útokov nepremáva, stanice slúžia ako kryty

Po ďalšej vlne raketových útokov na územie Ukrajiny, ktoré v piatok, 16. decembra, podnikla ruská armáda, zostane metro v Kyjeve po zvyšok dňa zatvorené, keďže jeho stanice slúžia ako kryty pre obyvateľstvo. Technická správa kyjevského metra vysvetlila, že metro nepremáva pre výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré nastali po ďalších útokoch ruskej armády na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Súpravy sú odstavené na staniciach metra, aby sa v prípade potreby ľudia zostupujúci do krytu mohli nájsť útočisko nielen na stanici, ale aj vo vagónoch. K odstávkam dodávok elektrickej energie došlo podľa CNN v celej Kyjevskej oblasti. "Nemocnice a kritická infraštruktúra fungujú na generátory," povedal šéf vojensko-civilnej správy Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba. Ubezpečil, že prioritou je obnoviť dodávky vody a tepla. Vo svojom statuse na platforme Telegrame Kuleba spresnil, že "v dôsledku masívneho útoku bol poškodený objekt kritickej infraštruktúry a deväť súkromných domov v rôznych okresoch" Kyjevskej oblasti. Dodal, že jedna osoba bola vážne zranená. Kuleba pripomenul, že v Kyjevskej oblasti nepretržite funguje viac ako 400 bodov nezlomnosti, kde je elektrina, teplo, internet, čaj a káva a lekárničky na základné ošetrenie.

Rusko začalo kopať na Kryme zákopy, pripravuje sa na príchod ukrajinskej armády

Ruskí vojaci kopú na okupovanom Krymskom polostrove zákopy a budujú opevnenia, informovala ukrajinská vojenská tajná služba. Rusko buduje obranu, pretože sa pripravuje na príchod ukrajinských vojakov, uviedla ukrajinská vojenská tajná služba. "Okupanti na dočasne obsadenom Kryme sa pripravujú na vylodenie ukrajinských vojakov," oznámila tajná služba Kyjeva a spresnila, že popri pobreží neďaleko dediny Moločne vytvárajú mínové polia a zákopy. Ukrajinská tajná služba tiež hlásila, že ruskí vojaci kladú na Kryme aj takzvané dračie zuby, ktoré majú spomaliť pohyb ťažkých vozidiel. Ukrajina v októbri uviedla, že jej vojaci budú na Kryme do konca nasledujúceho roka. 

Moskva údajne z Krymu odváža odsúdených obyvateľov do Ruska

Obyvateľov Krymu, ktorí boli stíhaní a odsúdení za trestné činy, údajne prevážajú do trestaneckých kolónií v Rusku. Informuje o tom stanica Sky News citujúc zo správ ukrajinského mediálneho projektu Graty. Jeden dôchodca bol údajne odsúdený na dva roky v kolónii v Dagestane za znesvätenie pohrebiska ruského vojaka, uvádza zmienené médium na platforme Telegram. Iný obyvateľ Krymu má stráviť 2,5 roka v nemenovanej ruskej kolónii za distribúciu protivojnových letákov. Dosiaľ sa podľa portálu Graty vie o prinajmenšom siedmich Krymčanoch, ktorí boli poslaní do kolónií v Rusku. Sky News podotýka, že tieto informácie nedokázala nezávisle overiť. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym na základe výsledkov sporného referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014. Za jeho pripojenie k Rusku hlasovalo 96,77 percenta účastníkov plebiscitu. Ukrajina ani Západ výsledky tohto referenda neuznávajú a Krym považujú naďalej za súčasť Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin svojho času na margo anexie Krymu povedal, že jej zámerom je chrániť etnických Rusov pred krajne pravicovými extrémistami.

Ukrajina oznámila, že zneškodnila takmer všetky rakety vystrelené na Kyjev

Kyjevské úrady v piatok oznámili, že ukrajinské hlavné mesto sa ubránilo "jednému z najväčších raketových útokov" od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu spred takmer desiatich mesiacov. Kyjevské úrady hlásili, že protivzdušná obrana zostrelila dopoludnia takmer všetky rakety, ktoré prenikli do vzdušného priestoru mesta. Kyjevská radnica spresnila, že zachytených a zneškodnených bolo 37 z približne 40 ruských rakiet. Jeden človek utrpel zranenia.
Podľa ukrajinských predstaviteľov podnikli ruské ozbrojené sily v piatok najmenej 60 raketových útokov po celej Ukrajine. Explózie boli hlásené v najmenej štyroch mestách. Najmenej dvaja ľudia zahynuli, keď útok zasiahol obytnú budovu v Kryvom Rihu v strednej časti Ukrajiny. V tomto rodnom meste ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruská raketa zničila vchod spomínanej obytnej budovy. Spôsobila aj zranenia najmenej piatim ľuďom vrátane dvoch detí a všetkých previezli do nemocníc, oznámil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Dodávky elektriny a vody boli prerušené v Kyjeve a Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste. Tisíce ľudí utekali do staníc metra, ktoré poskytujú úkryt hlboko pod zemou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy