Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové pracovné príležitosti na Slovensku: Investori dostali od vlády niekoľkomiliónové daňové úľavy
Zdielať na

Nové pracovné príležitosti na Slovensku: Investori dostali od vlády niekoľkomiliónové daňové úľavy

BRATISLAVA / Viac ako päť miliónov eur vo forme úľavy na dani z príjmov získajú štyri spoločnosti. Richard Sulík, ktorý bol dlhé roky kritikom stimulov, to už ako minister vidí inak. Šéf rezortu hospodárstva sa teší najmä jednej investícii v oblasti autobatérii. Zväz automobilového priemyslu sa teší tiež, zároveň upozorňuje, že to nie je baterkáreň, ktorú potrebujeme.

Vláda odklepla stimuly spoločnostiam, ktoré preinvestujú viac ako 210 miliónov eur a vytvoria 105 nových pracovných miest v Hornej Strede, Prievidzi a Nitre. Sulík ako bývalý odporca stimulov a úľav to vysvetľuje najmä v Prievidzi. "Je potrebné vytvoriť viac pracovných miest," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Minister hospodárstva zároveň vraví, že to štát až tak bolieť nebude, keďže nejde o priame stimuly. "Nešli tam žiadne peniaze a môžu to čerpať päť rokov 20 percent," uviedol Sulík. Zamestnávatelia uznávajú, že keď chceme uspieť v konkurencii, takúto podporu dávať musíme, keďže za posledných 30 rokov sa žiadnej vláde nepodarilo vybudovať to najdôležitejšie. "Z dlhodobého hľadiska je dôležité zlepšovať podnikateľské prostredie, ktorý je vlastne najlacnejší investičný stimul, ktorý je dlhodobo udržateľný," povedal generálny tajomník RÚZ Martin Hošták. 

Najväčšia investícia bude v Hornej strede. Porsche chce vybudovať prevádzku špecializovanú na sériovú výrobu Li-ion batériových modulov. "Z toho sa teším najviac ," uviedol Sulík. "To je primárna výroba bateriek a článkov. Toto je alfa a omega pre výrobu a budúcnosť Slovenska," povedal viceprezident ZAP SR Pavol Prepiak. "Baterkáreň to nie je, máme rozrobené ešte nejaké aktivity," uviedol Sulík. 

Rozrobené - minister opakuje už skoro rok. Minister Sulík pri otázke na baterkáreň dokonca zafušoval do remesla Lengvarskému a zdravotníctvu. "Jedna žena porodí jedno dieťa za deväť mesiacov, ale desať žien neporodí desať detí za tri týždne," povedal Sulík. "Ja sa samozrejme neviem vyjadriť k pôrodníctvu ale držím palce, nech je minister na dobrej ceste získať takúto investíciu," dodal Prepiak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy