Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najznámejší sériový vrah na Slovensku zomrel vo väzení. Odpykával si doživotný trest
Zdielať na

Najznámejší sériový vrah na Slovensku zomrel vo väzení. Odpykával si doživotný trest

TRENČÍN / Ondrej Rigo, najznámejší slovenský sériový vrah je po smrti. Vo veku 66 rokov zomrel v nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Na svedomí mal viacero beštiálnych vrážd, za ktoré dostal doživotie.

Ako prvá o tom informovala TV Markíza. Doživotný trest si odpykával v trenčianskej väznici za brutálne vraždy ôsmich žien a 14-ročného chlapca. Jedna zo žien, na ktoré zaútočil, prežila.

"O udalosti boli vyrozumení príslušníci Policajného zboru v Trenčíne. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie danej udalosti sa Zbor väzenskej a justičnej stráže nebude bližšie vyjadrovať," uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže, Monika Kacvinská.

Nezabíjal len na Slovensku

Predtým ako začal Ondrej Rigo zabíjať v Bratislave, mal na svedomí už 3 vraždy, v Mníchove a Amsterdame. Okrem toho bol už 11 krát súdne trestaný.
Najprv im v spánku rozbil hlavu, a potom ukájal svoje zvrhlé chúťky. Aby nezanechal odtlačky, na ruky si dával ponožky. Rigovi dokázali vraždy ôsmich žien na Slovensku, v Nemecku a Holandsku. Odpykával si doživotie.

Prvá obeť mala 88 rokov

Vďaka Husákovým amnestiám sa však dostal na slobodu. V Bratislave začal vraždiť v októbri 1990. Jeho prvou obeťou sa stala 88-ročná starenka v domove dôchodcov. Postupne zavraždil ďalších 7 žien a maloletého chlapca. Rigo si vyhliadol obete, ktoré žili na prízemí. Počkal, kým šli spať.

Ponožkový vrah ako ho prezývali, si dal na ruky vlastné ponožky, aby nezanechal odtlačky a cez otvorené okno alebo balkón vošiel dnu. Každú z obetí surovo ubil na smrť. Najmladšou bol len 14-ročný chlapec. Mŕtvym ženám nedal ani po vražde pokoj.

Rigo spáchal poslednú vraždu v pavlačovom dome na Obchodnej ulici 4.marca 1992. Ešte v ten večer ho policajti chytili v hoteli na Hviezdoslavovom námestí, kde pracoval ako šatniar.

Prvý vrah, usvedčený na základe DNA

Ondrej Rigo sa stal prvým vrahom na Slovensku, ktorého usvedčili na základe DNA. 7. decembra 1994 ho odsúdili na doživotie. Za mrežami bol Rigo od roku 1993, keď ho vzali do väzby. Doživotný trest si odpykával najskôr vo väznici v Ilave a neskôr v Leopoldove.

Rigo chcel ísť na slobodu

Ondrej Rigo žiadal o podmienečné prepustenie na slobodu v roku 2018. Neskôr ale svoju žiadosť stiahol. Po odsedení 25 rokov potom urobil na trnavskom súde aj potrebné kroky. Odborníci mu ale dávali nízke šance.

Rigo bol vo väzení od roku 1993. Vraždy 8 žien a jedného chlapca spáchal mimoriadne brutálne. Usmrtil ich ranami do hlavy a následne ich zneužil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy