Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Automatizácia môže na Slovensku do roku 2030 pochovať viac ako polovicu pracovných miest
Zdielať na

Automatizácia môže na Slovensku do roku 2030 pochovať viac ako polovicu pracovných miest

BRATISLAVA / Automatizácia môže na Slovensku do roku 2030 pochovať viac ako polovicu pracovných miest. Pre vysoký podiel priemyslu a pomalú adaptáciu na zmeny nám v celosvetovom rebríčku ich ohrozenosti patrí nelichotivé prvé miesto. Republiková únia zamestnávateľov preto varuje vládu pred postupným úbytkom pracovných miest a vyzýva na prehodnotenie vzdelávania.

Do konca desaťročia sa musíme pripraviť na to, že množstvo pracovných pozícií sa zmení a v dnešnej podobe zanikne. "To sa bude týkať vodičov, skladníkov, manuálnej práce, rutinnej práce, ale možno aj účtovníkov," konštatoval viceprezident republikovej únie zamestnávateľov, Mário Lelovský. Recept ako na to ukázali automobilky, ktoré množstvo manuálnych prác nahradili práve robotmi. Tie dokážu zvládnuť množstvo úloh efektívnejšie a často i kvalitnejšie. 

"Kým v minulosti sme potrebovali zváračov, dnes potrebujeme ľudí, ktorí dokážu obsluhovať zváracie roboty a zariadenia," vysvetlila Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia. Lenže tých je nedostatok a diera na trhu sa bude prehlbovať. "Je problém obsadiť tieto pozície, kde by zamestnanec mal adekvátne skúsenosti s obsluhou týchto zariadení," konštatovala hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová. 

Republiková únia zamestnávateľov preto navrhuje prispôsobiť vzdelávanie potrebám trhu, zabrániť odlivu mozgov, podporiť prílev tých zahraničných a zamerať sa na vyhľadávanie talentov. Ak u nás prechod na automatizáciu uviazne, bude to mať vážne následky na celú ekonomiku a odrazí sa to aj na zamestnanosti. "Keby sme sa preniesli v čase o 10 rokov a nič sa neudeje, tak tu budeme mať státisíce ľudí bez práce," konštatoval viceprezident republikovej únie zamestnávateľov, Mário Lelovský. 

Ľudia budú prichádzať o prácu postupne, tak ako podniky nebudú schopné plniť objednávky. Stane sa to vtedy, keď nebudú mať schopných pracovníkov. "Každému, kto sa bojí, že nám roboti zoberú prácu, by som odporúčal skúsiť postaviť dom," odkázal Robert Chovanculiak, analytik INESS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy