Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nehnuteľnosti majú Slováci radi aj napriek stúpajúcich cenám. Záujem podporujú aj výhodné hypotéky
Zdielať na

Nehnuteľnosti majú Slováci radi aj napriek stúpajúcich cenám. Záujem podporujú aj výhodné hypotéky

BRATISLAVA / Rast cien nehnuteľností sa vracia k priemeru posledných rokov. aspoň tak to vidí Národná banka Slovenska na medzištvrťročnej úrovni. Realitní makléri vravia, že prišlo síce k istej úprave dole, ale normálnosti to má ešte stále ďaleko a nehnuteľnosti u nás sú naďalej rekordne drahé a už sa ani nestíhajú chytať za hlavy a čudovať, kam to ešte môže porásť.

Podľa Národnej banky Slovenska už ceny nehnuteľností nerastú tak dramaticky. Ceny sú aj naďalej veľmi vysoké. "Prišlo medziročne k zvýšeniu o 18 percent, čo je veľmi vysoké číslo," povedal prezident NARKS Ján Palenčár. 

Ešte vyššie číslo je to pri rodinných domoch, kde ceny medziročne rastú od pandemických čias rýchlejšie. "Ceny bytov narástli cez 15 percent, zatiaľ čo ceny domov cez 26 percent," uviedol expert NBS na nehnuteľnosti Roman Vrbovský. Byty sú na metre štvorcové naďalej drahšie ako domy a to o 680 eur.

​Každý kvartál sa mení to, ktorý kraj rastie najrýchlejšie. Momentálne je to trnavský nasledovaný banskobystrickým a trenčianskym. Najdrahší je, ale naďalej bratislavský s priemerom 2870 eur za meter štvorcový. Potom sú tu okresy ako Krupina, či revúca odkiaľ ľudia odchádzajú a ceny idú dole. Tam rastie záujem o niečo iné.

"Situácia je všade taká, že momentálne je stále väčší dopyt ako ponuka," uviedol Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita Bratislava. Okrem toho Slováci nehnuteľnosti milujú ako investičnú príležitosť. 

"Keď si zoberieme tie bežné možnosti, kam uložiť peniaze banka, podielové fondy a výnosy. Mnoho ľudí vidí príležitosť práve v tých nehnuteľnostiach. Nakupujú a berú všetko, čo vidia," povedal Škriniar. 

Kde je teda ten nižší nárast a návrat k istému normálu? Je to na medzikvartálnej úrovni, keď v druhom štvrťroku rástli ceny vyše 6 percentným tempom, teraz cez 3. 

Takýto medzivartálny rast bol však v roku 2019, keď už rástli ceny bytov rekordným tempom. priemerný bol predtým na úrovni 1 a pol percenta. Domy cez 20 percent a byty cez 15 rozhodne nie je zdravý medziročný rast. Ten by podľa maklérov mal vyzerať nejako takto. "Ceny nehnuteľností by mali rásť niekde nad infláciou okolo 6-7 percent ročne," dodal Škriniar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy