Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Československý ostrov v Írskom mori. Slovák si získal Írov našou kuchyňou
Zdielať na

Československý ostrov v Írskom mori. Slovák si získal Írov našou kuchyňou

DUBLIN / Naši kolegovia sa vybrali do írskeho Dublinu navštíviť Slováka, ktorý tam prevádzkuje jedinú česko-slovenskú reštauráciu. Stano pochádza z Prešova a podnik prevzal pred vypuknutím pandémie. Na jeho znovuotvorenie čakal viac než rok a pol.

Pifko Bar pozná takmer každý Čech aj Slovák žijúci v írskom hlavnom meste. "Dnes nás už toľko nie je, ale to malé množstvo tej česko - slovenskej komunity tým, že sme poslední vieme trošičku pritiahnuť," povedal Stanislav Hamborský. Stano je spolumajiteľom, manažérom a rád tiež obsluhuje hostí. Obľubu si získal aj u miestnych či turistov, ponúka totiž poctivú slovenskú aj českú kuchyňu. "Sviečková, guláš, bryndzové halušky, vyprážaný syr a tak ďalej. Naposledy sme tu získali stáleho zákazníka, ktorý sem chodí na bravčový rezeň s knedľou," konštatoval majiteľ Stanislav. 

Do súčasnej podoby baru Stano investoval desať-tisíce eur. Ako každému v pohostinských službám aj jemu situáciu skomplikovala pandémia. "Boli sme za tých 18 mesiacov otvorení len 3 mesiace. Museli sme skrátiť, či už to naše hlavné menu, otváracie hodiny," opísal dôsledky pandémie spolumajiteľ Stano. 

Napriek tomu, že v Írsku stále platia proti-covidové obmedzenia, vo svojom bare môže privítať čoraz viac hostí. "Som čítal v novinách, kde bolo cez 90 % z populácie zaočkovaných. Na základe toho si myslím, že aj tie reštrikcie - uvoľnenia sú stále slabšie a viac sa toho uvoľňuje," vyjadril sa Stano. Verí, že aj vďaka vysokej zaočkovanosti tamojšej populácie sa život postupne vráti do normálnych koľají a jeho podnik bude prosperovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy