Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenské hospodárstvo na tom nie je až tak zle. Ratingová agentúra ho hodnotí veľmi kladne
Zdielať na

Slovenské hospodárstvo na tom nie je až tak zle. Ratingová agentúra ho hodnotí veľmi kladne

BRATISLAVA / Z negatívneho do stabilného a potvrdené áčko. Naša hospodárstvo, ktoré momentálne čelí viacerým problémom, dostalo takéto dobré vysvedčenie od ratingovej agentúry Fitch. Na jeho základe sa aj investori rozhodujú, či do nejakej krajiny prídu podnikať a ako dobre dokážu ľuďom zaplatiť za prácu.

Chlapci na wallstreet rozhodli. Slovensku potvrdili áčko a čo je dôležité, že nás posunuli výhľadovo z negatívneho do stabilného pásma. Ako informoval tlačový odbor rezortu financií, Fitch Ratings vo svojej najnovšej správe vyzdvihla najmä doterajší konkurencieschopný export, stabilný prílev priamych zahraničných investícií a kapitálu do EÚ. 

"Bankový sektor je dobre zabezpečený so silnou kvalitou aktív," povedala hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová. Za revízou je aj stav verejných financií, ktoré sa zlepšili v dôsledku rastu príjmov ako aj väčšia dôvera v hospodárske oživenie. Ratingovka ráta aj s tým, že nám od budúceho roka pomôžu financie z plánu obnovy. "Tento fakt ministerstvo financií veľmi neteší," uviedla Lovásová. 

Stabilnému výhľadu pomôže aj faktor odbúravania podnikateľského byrokratického pekla v podobe druhého Sulíkovho kilečka. 207 opatrení by malo firmám ušetriť 200 miliónov eur. "Aj týmto bojujeme proti podnikateľskej absurdite," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. 

V tomto úsilí a reformách celkovo treba, ale pokračovať. Veľké firmy vítajú aj novelu, ktorá má Slovensko posunúť od výrobnej haly k znalostnej ekonomike. Spoločnosti, ktoré budú investovať do moderných technológií môžu rátať s formou dodatočného odpočtu nákladov. "Za splnenie určitého cieľa si bude môcť odrátať až 1,5 násobok svojej investície," uviedol generálny sekretár APZ Andrej Lasz. 

Naša ekonomika čelí aj množstvu nástrah. Je ťahaná exportom áut. Závody od februára bojujú s nedostatkom čipom a musia odstavovať výrobu. "Automobilový priemysel sa bude musieť nadýchnuť a bude musieť vydržať minimálne rok," povedal Lasz.   

Viaceré továrne u nás museli zase výrobu odstaviť pre rastúce ceny energií. Aby sme sa v áčku udržali, budeme mať čo robiť.

Malé čipy, čo spôsobujú veľké problémy automobilkám pominú, ale čo potrebujeme budú stále reformy a najmä jednu vec. "Je otázne či sa podarí previesť všetky tieto opatrenia do praxe," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy