Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko zažíva najväčšie zvyšovanie cien za posledných 8 rokov. V júli stúpla inflácia nad 3 percentá
Zdielať na

Slovensko zažíva najväčšie zvyšovanie cien za posledných 8 rokov. V júli stúpla inflácia nad 3 percentá

BRATISLAVA / Slovensko zažíva najväčšie zvyšovanie cien za posledných 8 rokov. V júli stúpla inflácia nad 3 percentá a zdá sa, že zdražovanie ešte nie je zďaleka na konci. Po novom roku nám totiž hrozia vyššie ceny aj za elektrinu, plyn a teplo. Podľa Národnej banky však krátkodobý cenový výkyv nie je škodlivý.

Súčasná situácia nás núti spomínať na staré časy, keď bolo nedostatok tovaru a získal ho ten, kto bol ochotný zaplatiť viac. "Máme veľa zákazníkov, ale málo tovarov," skonštatoval Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

"Materiály, poľnohospodárske plodiny a podobne, nedokážu tak rýchlo reagovať na zvýšený dopyt a preto rastú tie ceny," uviedol hlavný ekonóm NBS, Michal Horváth.

Po období inflačných suchôt zažívame nový jav s rýchlejším zvyšovaním cien, ktorý najviac zasiahol stavebníctvo. "Tí ľudia zvažujú, či dať železo do betónu, lebo tá cena sa im zvýši minimálne o nejakých 50-70%," zhodnotil majiteľ stavebnej firmy Robert Šipka.

Zdražovanie zasiahlo aj ďalších, ktorí varujú, že aktuálny stav je dlhodobo neudržateľný. Tento trend by mal pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a väčšina z nás ho pocíti na rastúcich cenách potravín. "Počas prvých piatich mesiacov tohto roka boli dokonca ich ceny medziročne nižšie ako vlani," povedala analytička Wood and Company Eva Sadovská.

To je však už minulosť. Momentálne sú v porovnaní s vlaňajškom vyššie o 2 % a ich spanilá jazda pokračuje. "Nie je vylúčené, že na prelome rokov bude atakovaná hranica 5 %," dodala Sadovská.

Aby toho nebolo málo, od nového roka sa musíme pripraviť aj na vyššie ceny energií. "To sa možno premietne aj do iných tovarov a služieb v podstate všade tam, kde vstupuje do výroby elektrina a plyn," myslí si analytička z Wood and Company.



Na to, aby ceny začali klesať, alebo sa minimálne stabilizovali, musí ponuka postupne začať prevyšovať dopyt a to najmä pri stavebníctve a nehnuteľnostiach nateraz nehrozí.

"V najbližšom období neočakávam, že by sa s tými cenami vôbec hýbalo, nieto ešte smerom nadol," povedal Škriniar z Ekonomickej univerzity.

Zdražovanie po lockdownoch by, napriek tomu, malo byť len dočasné a v istom zmysle nemusí byť na škodu. "Inflácia ako taká podporuje ekonomiku," skonštatoval Škriniar.

Bežným ľuďom však odjakživa viac imponoval rast miezd, ako cien, ktorý by mal postupne predsa len spomaliť. "V druhej polovici budúceho roka sa začneme vracať k takým bežným hodnotám," myslí si hlavný ekonóm NBS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy