Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Investícia 180 miliónov do automobilky na Slovensku. V Trnave pribudne výroba nových elektromobilov
Zdielať na

Investícia 180 miliónov do automobilky na Slovensku. V Trnave pribudne výroba nových elektromobilov

BRATISLAVA / Stámiliónovú investíciu ohlásila na Úrade vlády trnavská automobilka Stellantis. Pripravuje sa na výrobu nových modelov. Veľká časť peňazí pôjde do plne elektrických vozidiel. Nové autá by sa mali vo fabrike začať vyrábať od roku 2023. Podľa ministra financií si tak na nejaký čas môžeme vydýchnuť, o robotu a plácu bude postarané.

180 miliónová investícia

Tak to je investícia, ktorá sa neohlasuje každý deň. Rovno s automobilkou prišli pred kamery aj predstavitelia vlády. "Veľká časť tejto novej výroby budú práve elektrické vozidlá," konštatoval premiér Eduard Heger. Objavil sa aj Igor Matovič, ktorého v poslednom čase priveľmi nevídať. Už dávno mal napríklad ohlásiť daňovo odvodovú reformu. Nová investíciu v rodnom meste je ale niečo iné. "Bola to pre mňa česť a zároveň aj taký lokalpatriotický záväzok dokázať a zabezpečiť budúcnosť pre závod v Trnave," vyjadril sa bývalý premiér, súčasný minister financií Igor Matovič.

Postupný začiatok výroby mali naplánovaný od roku 2023. Prípravné práce avizuje závod už na leto. Gro transformácie fabriky bude prebiehať v budúcom roku. Vieme teda, že pôjde o investíciu v hodnote 180 miliónov eur. Aké presné modely sa budú v Trnave vyrábať sa Slovensko dozvie až na jeseň 2022. "Dnes je predčasné hovoriť o modeloch, o značkách," povedal riaditeľ spoločnosti Stellantis, Martin Dzama. Stellantis na Slovensku už preinvestovala od roku 2005  vyše miliardy eur a tento rok by mali Trnavčania vyrobiť štvormiliónte auto. Podľa Martina Dzamu však závod za posledné štyri roky stráca na konkurencieschopnosti v rámci koncernu. Jedným problémom sú drahšie ceny energií, druhou ľudia. "Zvyšujúca sa cena práce aj priama aj nepriama," uviedol riaditeľ Dzama. Minister financií v tomto smere riaditeľa závodu následne rýchlo schladil. "Mzdy budú rásť," reagoval Matovič. Nielen automobilky, ale všetky firmy na Slovensku majú aj dlhodobé problémy na viacerých frontoch. Najmä ale nekvalitné podnikateľské prostredie, byrokratický aparát a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorá bude musieť byť stále viacej kvalifikovaná. Štátny tajomník vyslovil na tlačovej besede veľmi sľuby, ktoré sa pri takýchto príležitostiach vyslovujú. "Budeme zlepšovať a dostupnosť pracovnej sily," uviedol štátny tajomník Ján Oravec. Štátny tajomník reagoval aj na častú kritiku, že Slovensko je v rámci vyspelých krajín úplne závislé od automobilového priemyslu. "Viem si predstaviť aj horší scenár. Slovensko bez áut," uzavrel Oravec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy