Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Často končia kdesi zahodené na zemi. Ministerstvo financií prichádza s novelou o jedno a dvojcentovkách
Zdielať na

Často končia kdesi zahodené na zemi. Ministerstvo financií prichádza s novelou o jedno a dvojcentovkách

BRATISLAVA / Tiež sa vám niekde povaľujú a neviete, čo s nimi, alebo ich rovno nechávate v obchode? Reč je o najmenších centoch. Jednotkách a dvojkách. Bežní ľudia, obchodníci, i bankári ich vôbec nemajú v obľube. Ak patríte medzi nich, určite vás poteší opatrenie, ktoré by mohlo vstúpiť do platnosti už od nového roka.

Je s nimi viacej oštary ako je z nich osohu a nemáme ich radi. Dokonca najviac z celej eurozóny. 

Podľa údajov národnej banky je u nás v obehu skoro 870 miliónov euromincí, z toho 60% dvojky a jednotky. Tvoria pritom len necelé 4% hodnoty všetkých mincí. Nemá ich rád ani guvernér národnej banky a rád by ich videl mimo obehu. "Ušetrí to peniaze aj nám, pretože každý rok doobjednávame dorážku centov," konštatoval guvernér Národnej banky Slovenska, Peter Kažimír. Nechcú ich ani obchodníci. Odpoveď na používanie centoviek v prevádzkach je pomerne jednoznačná. "Aj tak máme upravené ceny a vlastne maximálne tie päťcentovky a to je všetko," povedal čašník Milan Bódy. "99% zákazníkov ich už nepoužíva, už tak či tak zaokrúhľuje na 10 cent," vyjadril sa barman Adam. 

Pre všetkých odporcov mini mincí máme dobrú správu. Už na budúci týždeň predkladá ministerstvo financií na vládu novelu o cenách, ktorej súčasťou bude rozlúčka s nimi. Aj keď nie definitívna. "Ministerstvo financií zdôrazňuje, že jedno a dvojcentovky nerušíme, upravujeme spôsob ich zaokrúhľovania pri platení," informovala hovorkyňa ministerstva Michaela Lovásová. Zákon by mal potom platiť od januára. Nebude sa pritom zaokrúhľovať každá položka. Len výsledný nákup. Ministerstvo aj obchodníci tvrdia, že sa tak nemusíme báť ani zdražovania. "Zaokrúhľovať sa bude matematickým spôsobom, ktorý je neutrálny a spravodlivý tak pre obchodníka ako zákazníkov," vysvetlila hovorkyňa ministerstva financií Lovásová. 
Podľa prepočtov centrálnej banky zaplatíte do dvoch centov mesačne viac v porovnaní s pôvodným stavom. Zaokrúhľuje už Taliansko, Belgicko, Írsko, Fínsko a Holandsko, zvažuje to aj Estónsko. Zaokrúhľovanie po vláde bude ešte musieť schváliť parlament, ale potešili by sa všetci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy