Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa ministerstva bude ekonomika v lete prudko rásť, preto nemá v pláne vyplatiť príspevky na udržanie zamestnanosti
Zdielať na

Podľa ministerstva bude ekonomika v lete prudko rásť, preto nemá v pláne vyplatiť príspevky na udržanie zamestnanosti

BRATISLAVA / Prvá pomoc pre podnikateľov na udržanie pracovných miest bude od júla naviazaná na covidový automat. Vláda síce na druhý polrok tohto roka zvýšila výdavky na poskytnutie príspevkov o štvrť miliardy, v lete ich však zrejme pre zlepšujúcu sa situáciu vyplácať nebude. Zamestnávatelia ale nový systém považujú za neprehľadný a v januári ho vystrieda trvalý Kurz-Arbeit.

Konkrétny nárok v konkrétnej situácii - aj tak by sa dala stručne zhrnúť hlavná myšlienka prechodu na nový systém. “Chceli sme vytvoriť do začiatku roka čitateľné a predvídateľné prostredie, aby každý vedel, ako sa bude vyplácať pomoc," vyjadril sa minister práce Milan Krajniak. 

V praxi sa tak bude brať ohľad na stupeň varovania a farbu, v ktorej sa daný okres alebo celá krajina nachádza. Podľa toho budú mať podnikatelia a SZČO nárok na príspevok či už v rámci Prvej pomoci, pomoci + alebo ++. “Z nášho pohľadu to spôsobí len chaos, nakoľko každé dva týždne sa prehodnocuje covid automat. To znamená každé dva týždne budú fungovať iné podmienky," reagoval výkonný riaditeľ Klubu 500, Tibor Gregor. “V júli ešte budú môcť žiadať všetky oprávnené osoby Prvú pomoc ++ za jún, ale už v auguste už budú žiadať o Prvú pomoc," vysvetlil minister Krajniak. 

Podľa zamestnávateľov sa však akosi nemyslelo na fakt, že ich obchodní partneri môžu byť z iného štátu alebo okresu, kde platia iné pandemické obmedzenia, čo im zasa môže znemožniť vyrábať alebo predávať. Jedným z príkladov sú napríklad chýbajúce čipy pre automobilky. "Vláda teraz nemôže štyri roky automobilky na Slovensku dotovať a preplácať ich náklady na zamestnancov. Takto by skončili a skrachovali verejné financie do pár mesiacov, možnože pár rokov," uviedol Róbert Chovanculiak, analytik INESS.

Niektoré podniky sa však môžu dostať do situácie, kedy budú musieť škrtať ešte viac, ako doteraz. “Bude to mať vplyv na výber daní a odvodov do štátneho rozpočtu, môže to mať negatívny vplyv aj na zamestnancov a zamestnanosť," konštatoval Tibor Gregor. Ministerstvo očakáva, že naša ekonomika bude v lete prudko rásť, a preto v júli a v auguste neplánuje vyplácať žiadne príspevky na udržanie zamestnanosti. Tie budú musieť podnikatelia nahradiť reálnymi tržbami od zákazníkov. "Až keď žiaden z okresov nebude v stupni varovania I.-IV., až vtedy bude možné vypnúť Prvú pomoc," povedal štátny tajomník Boris Ažaltovič. V prípade hroziacej vlny prepúšťania je však vláda pripravená zasiahnuť. "Nemalo by sa to robiť plošne a pre všetkých iba z toho dôvodu, že im klesli tržby," konštatoval Róbert Chovanculiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy