Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zvýšeniu daní sa podľa analytikov pravdepodobne nevyhneme. Ktoré to napokon budú, je nateraz otázne
Zdielať na

Zvýšeniu daní sa podľa analytikov pravdepodobne nevyhneme. Ktoré to napokon budú, je nateraz otázne

BRATISLAVA / GEMER / Prievan v peňaženke, slabšie euro a nižšia spotreba. Toto sú len niektoré z následkov očakávaného zvyšovania daní. Rastúci štátny dlh a nutnosť splácať peniaze, ktoré k nám pritečú v rámci Plánu obnovy, stavia vládu pred rébus, kde na to vziať. Najpravdepodobnejšou možnosťou je siahnuť na dane. Ktoré to napokon budú, je však nateraz otázne.

Pretrvávajúca koronakríza zaťala hlbokú sekeru do štátneho rozpočtu. Dieru po nej bude treba zaplátať. "V nasledujúcich rokoch sa zrejme zvyšovaniu daňového zaťaženia nevyhneme," uviedla analytička 365. Bank Jana Glasová.

Vláda s najväčšou pravdepodobnosťou siahne po spotrebných daniach, stále ale trvá na tom, že celkové zaťaženie dvíhať nechce. Teda, niekde by mala zvýšiť a inde zasa ubrať.

Po úvahách o úprave dane z nehnuteľnosti tu máme ďalšiu kačičku v podobe zvýšenia DPH. Dane však rozhodne nie sú hračka pre deti a ich zvýšeniu by mala predchádzať dôkladná analýza. "Zvyšovanie daní, samozrejme, môže viesť k zdražovaniu, teda k zvyšovaniu cien všetkých tovarov a služieb. Tým pádom to môže pribrzdiť ekonomický rast a spotrebu domácností, keďže odčerpá nemalú časť z ich rodinných rozpočtov," vysvetlila analytička Jana Glasová.

Aktuálna situácia na Gemeri

Zvyšovanie daní sa nepozdáva ani obyvateľom Gemera. Ľudia tvrdia, že politici opäť nedodržali svoje sľuby. "Sa pamätám, keď bolo vyrovnanie daní a vtedy sľúbili, že už zvyšovanie nebude," myslí si obyvateľ Rožňavy Milan.

Ľudia sa obávajú toho, ako vyžijú. Už teraz je tu bez práce čoraz viac obyvateľov a mnohí žijú na hranici chudoby.  "Je to hanba. Hanba, nič viac na to neviem povedať," zhodnotil obyvateľ z Rožňavy.

Analytici však upozorňujú, že zvyšovať dane momentálne nie je nevyhnutné. "Ešte pred covidom došlo k veľkému nárastu daňovo-odvodových príjmov, no zároveň aj k veľkému nárastu výdavkov," uviedol ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

No a v tých si vraj stačí upratať. Dane sú totiž pre každého citlivá téma a preto s ňou treba narábať opatrne.  "Určite by sa to nemalo diať prostredníctvom vypúšťania balónikov na sociálnych sieťach," zhodnotil Ďurana.

Zmena daňového systému by mala byť súčasťou komplexného balíka reforiem. V relácii Analýzy Na hrane to povedal bývalý minister financií Ivan Mikloš.
"Ak by sa urobilo len zvýšenie, o ktorom hovorí Igor Matovič, tak by to viedlo k zvýšeniu daňovo-odvodového zaťaženia. Nielen, že by to porušovalo záväzky z programového vyhlásenia vlády a fondu obnovy, ale znamenalo by to aj zníženie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a ekonomického rastu," povedal exminister financií a prezident MESA 10 Ivan Mikloš.

Nižšia spotreba môže zároveň viesť k tomu, že štát nemusí na daniach vybrať viac, ako pred ich úpravou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy