Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na možnosti investovania lákajú aj slovenskí influenceri. Oplatí sa to?
Zdielať na

Na možnosti investovania lákajú aj slovenskí influenceri. Oplatí sa to?

BRATISLAVA / Nechávate si svoje úspory v banke alebo ste ochotní investovať? Na bežných účtoch máme odložených vyše 40 miliárd eur, ale tie každý rok pre infláciu strácajú svoju pôvodnú hodnotu. Investovanie môže priniesť zisk a začali ho na sociálnych sieťach propagovať aj niektoré známe osobnosti. To ale ešte neznamená, že to nie je spojené s rizikom.

Sú to jednoducho a ľahko zarobené peniaze. Aj takto propagujú niektorí známi influenceri nový spôsob sociálneho obchodovania. Po Rytmusovi sa na tenký ľad postavila aj Zuzana Plačková, ktorú na sociálnej sieti sleduje takmer 800 tisíc ľudí. "Registrujte sa, tuto vám ukážem prečo. Lebo som za 4 dni zarobila 865 eur na trejdovaní," napísala na instagrame Plačková.


Také jednoduché a bezbolestné to však nie je. Ide totiž o obchodovanie s cennými papiermi, na ktorom sa dá zarobiť, no aj veľa stratiť. "Dôležitý faktor je, že je tam možnosť sledovať iných ľudí ako obchodujú a podľa toho sa teoreticky rozhodovať v rámci vlastného obchodovania," uviedol obchodný riaditeľ Sophistic pro finance Ján Porázik.

"Trejdujem podľa nich automaticky, lebo šak ja neviem, ako sa to robí a normálne som zarobila osem kíl, dobre?" dodáva Plačková na svojom profile.

Aj top obchodníci sa však často mýlia a šliapnu vedľa. Vidina vysokého zisku by preto nemala potenciálnym záujemcom zalepiť oči.

“Rozhodovať sa len podľa atraktívne vyzerajúceho videa však pri investovaní peňazí nemusí byť tá správna voľba. Ani tá najlepšia reklama totiž neupozorní na všetky úskalia a možné riziká. "Ak vy sám nerozumiete tomu, čo robíte a len slepo nasledujete, tak je to vždy obrovské riziko," vysvetlil Porázik.


Keď už investovať, tak s pomocou odborníkov. Ani oni síce nie sú zárukou nekonečných ziskov, no vedia každému ušiť stratégiu priamo na mieru "Až dve tretiny Slovákov by chceli investovať, no nevedia sa orientovať v ponúkaných možnostiach," myslí si ekonomická analytička Lenka Buchláková.


"Bez tých vedomostí by som to prirovnal skôr k nejakej rulete, ako k serióznej zárobkovej činnosti," vyjadril sa obchodný riaditeľ Porázik.

Investovanie, napriek tomu, stále patrí medzi účinné spôsoby, ako nechať peniaze pracovať. Horšie už je, keď vinou nesprávnych rozhodnutí peniaze prinútia pracovať nás.

Dôležité je preto zvoliť si investičný horizont, ideálne dlhší ako 5 rokov a zároveň mať na pamäti. "Aby neočakávali neprimerane vysoké krátkodobé výnosy a zároveň, aby počítali s tým, že investície môžu v čase kolísať," uzavrel riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy