Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlúčenie Volkswagenu a Porsche prerastá do škandálu
Zdielať na
Ekonomika

Zlúčenie Volkswagenu a Porsche prerastá do škandálu

Obvinenia, že VW chce teraz zúčtovať s Porsche, sa vo Wolfsburgu pokladajú za výmysly

Obvinenia, že VW chce teraz zúčtovať s Porsche, sa vo Wolfsburgu pokladajú za výmysly. Rodina Porscheovcov, hlavných akcionárov stuttgartského koncernu oveľa viac prosila VW, aby preskúmal prevzatie Porsche. Údajne sa s týmto cieľom uskutočnili aj viaceré krízové rokovania v štátnej kancelárii dolnosaskej krajinskej vlády v Hannoveri.

Predseda závodnej rady Porsche Uwe Hück zvoláva na pondelok veľkú demonštráciu proti predsedovi dozornej rady VW Ferdinandovi Piëchovi. V pondelok sa má totiž v Stuttgarte konať rokovanie dozornej rady Porsche, na ktorej sa zúčastní F. Piëch a jeho bratanec Wolfgang Porsche.

Vzťahy medzi oboma koncernami je dosť neprehľadná. Porsche má 51 % akcií VW a okrem toho získalo opcie na kúpu ďalších 24 % jeho akcií. Pritom sa veľmi zadlžil. Nemá však zdroje na získanie peňazí na zaplatenie ďalších akcií VW. Šéf správnej rady Porsche Wendelin Wiedeking hľadá zdatných investorov z Blízkeho východu, ktorí by kúpili podiely Porsche vo VW. Tým by stuttgartský koncern získal dosť peňazí na vyplatenie svojich dlhov a zachoval by si samostatnosť.

V Hannoveri sa začali minulý týždeň rokovania o vytvorení spoločného podniku z Volkswagenu a Porsche. Detaily projektu by mali byť známe v prvom júnovom týždni. Zatiaľ nie je jasné, či sa podarí vytvoriť nový priemyselný kolos, lebo namiesto ubúdania prekážok ich na tejto ceste pribúda.

Informovali o tom agentúra DPA, denníky Financial Times Deutschland a Die Welt.

Zdielať na

Najčítanejšie správy