Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Povinné testovanie vo veľkých firmách sa zrejme odkladá, Mikas je proti a testy nie sú
Zdielať na

Povinné testovanie vo veľkých firmách sa zrejme odkladá, Mikas je proti a testy nie sú

SLOVENSKO / Povinné testovanie v podnikoch s viac ako 500 zamestnancami sa s najväčšou pravdepodobnosťou odkladá. Hlavný hygienik Ján Mikas odporučil vláde, aby túto úlohu zrušila. Testovanie počas Vianoc je totiž z viacerých dôvodov nevykonateľné. Viaceré firmy však zdravotný stav svojich pracovníkov kontrolujú dobrovoľne, bez nariadení štátu.

Ešte pred niekoľkými dňami to vyzeralo, že veľkí zamestnávatelia budú musieť budúci pondelok povinne nahnať svojich pracovníkov na testovanie. Dnes je však všetko inak. Táto úloha mala totiž viacero úskalí a najväčšou z nich bolo čím testovať. „Keďže testy nie sú, tak ja neviem, na základe čoho alebo kde sa bude testovať, keď testy nie sú,“ vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Zabezpečiť ich mal narýchlo minister hospodárstva, čo však na nevôľu premiéra neurobil a o schválených opatreniach si pomyslel svoje. „Je to veľmi chaotické a absurdné,“ vyhlásil Richard Sulík (SaS). Povinnosť testovať naštvala aj samotných zamestnávateľov. „Určite nebudeme nikomu nariaďovať, na to nemáme právo, ani oni nemajú na to právo," reagoval predseda Klubu 500 Vladimír Soták. 

Viacerí totiž testujú dlhodobo - za svoje a dokonca aj bez nariadení štátu. „My celý rok ľudí, ktorých potrebujeme skontrolovať, si kontrolujeme. My sme si testy kúpili, my sme nečakali na to, či nám vláda dá niečo alebo nedá," uviedol Soták. 

Čas však plynie a do dnešného dňa nariadenie testovať v podnikoch nikto oficiálne neodvolal, aj keď. „Hlavný hygienik po konzultácii s rezortom hospodárstva požiadal predsedu Ústredného krízového štábu o zrušenie tejto úlohy,“ ozrejmila hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. 

Lenže, minister tak nemôže urobiť sám a Ústredný krízový štáb sa do Vianoc už fyzicky nestretne. „Otázka možného testovania vo firmách nad 500 zamestnancov bude jediným bodom rokovania Ústredného krízového štábu, ktoré sa uskutoční v online formáte v najbližších dňoch, do 28.12.2020.," priblížila Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. 

Na Slovensku si už pomaly začíname zvykať, že treba hľadať spôsob nielen ako nariadenia plniť, ale aj ako ich stiahnuť z obehu. No keďže viacero opatrení je u nás šitých až príliš horúcou ihlou, v lepšom prípade ich zrušia skôr, ako vôbec začnú platiť. „Ani tie najlepšie opatrenia s najlepším úmyslom nemôžu pomôcť, ak im ľudia neporozumejú,“ skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy