Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Letný štart ekonomike nepomohol, medzikvartálne klesne výkonnosť o takmer dve a pol percenta
Zdielať na

Letný štart ekonomike nepomohol, medzikvartálne klesne výkonnosť o takmer dve a pol percenta

SLOVENSKO / Oslavy sa odkladajú, naša ekonomika si na dobré časy bude musieť ešte počkať. Svedčí o tom správa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá očakáva, že výkonnosť nášho hospodárstva v posledných troch mesiacoch roka klesne medzikvartálne o takmer dve a pol percenta. Dôvodom sú najmä následky pandémie, ktorá sa nepriaznivo odrazila aj na ekonomikách našich najväčších obchodných partnerov.

„Ekonomika eurozóny zaznamenala za tretí kvartál veľmi robustný odraz, v podstate najrýchlejší medzikvartálny rast vo svojej histórii,“ priblížil ekonóm J&T Banky. Lenže, kým v lete opäť dokázala naštartovať motor, čiastočné zatváranie naprieč Európou ju na jeseň prinútilo opäť šliapnuť na brzdy.

Namiesto bujarých osláv tak príde na rad vytriezvenie. Či bude sprevádzané povestnou opicou, ukáže až dĺžka jednotlivých lockdownov. "Vzhľadom na tento vývoj predpokladáme, že tohtoročný prepad slovenskej ekonomiky sa môže priblížiť k úrovni 7,8 percenta HDP," uvádza sa v stanovisku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Tento vývoj, samozrejme, nezostane bez následkov. „Veľká väčšina firiem fungovala a stále funguje v obmedzenom režime, bez dostatočných tržieb, čím sa vzniknuté straty každým dňom prehlbujú. Či udržíme zamestnanosť závisí najmä od pomoci štátu," vysvetlila hovorkyňa AZZZ SR Miriam Filová. 

Obmedzenia v súvislosti so šírením koronavírusu sa podpísali aj pod nižšiu spotrebu domácností, čo sa odrazilo napríklad aj na konzumácii piva. Jeho predaj v reštauráciách len počas prvej vlny klesol o 40 %. „Došlo k výpadku výberu DPH a spotrebnej dane vo výške 4,3 mil eur,“ upresnila prezidentka SZVPS Jana Shepperd. 

Ešte väčší výpadok sa čaká teraz. Okrem podnikov, ktoré v súčasnosti bojujú o prežitie a sú nútené uťahovať opasky, sú však aj také, ktorých tržby sa počas koronakrízy medziročne zvýšili.

Medzi také patria napríklad aj niektoré stavebné firmy. „Tým, že sú ľudia momentálne viac doma, majú čas rozmýšľať, ako zvýšiť hodnotu svojho príbytku, prípadne ako znížiť náklady na kúrenie,“ potvrdil manažér firmy na striekanú izoláciu Ján Baťka. 

Viacerí sa však zhodujú, že ťažké časy nás ešte len čakajú a nádej na zlepšenie je v nedohľadne. „V podstate to bude závisieť od toho, kedy dokážeme dostať koronavírus pod kontrolu,“ dodal Pánis. 

Viac peňazí pre viac ľudí zasiahnutých koronakrízou. Obdobie povinného udržania zamestnanca sa ale skráti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy