Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plán obnovy na oživenie ekonomiky podľa mnohých odborníkov sprevádza zmätok
Zdielať na

Plán obnovy na oživenie ekonomiky podľa mnohých odborníkov sprevádza zmätok

BRATISLAVA / Moderné vzdelávanie, posilnenie inovácií, znižovanie regionálnych rozdielov a zlepšenie podnikateľského prostredia. Žiadna z týchto priorít by podľa Národnej banky Slovenska nemala chýbať v pripravovanom pláne obnovy, na ktorý nám štedro prispeje Európska únia. Viaceré združenia a zväzy však varujú, že tvorbu plánu na oživenie ekonomiky po následkoch koronakrízy sprevádza zmätok.

Rozčarovanie z medializovaných priorít vlády neskrývajú najmä zástupcovia najväčších zamestnávateľov na Slovensku združených v Klube 500. Považujú ich za čiastkové a miestami chaotické. “V takejto podobe nezabezpečia riadne fungovanie hospodárstva, jeho zotavenie po kríze a ani mu neumožnia naštartovať svoj rastový potenciál,” vraví výkonný riaditeľ Klub 500 Tibor Gregor. 

"My potrebujeme priniesť a postaviť kvalitný plán obnovy. Nielen kvôli tým 5,84 mld., ale kvôli Slovensku, kvôli tomu, že to myslíme so Slovenskom vážne," hovorí minister financií Eduard Heger. Po priemyselníkoch poslali otvorený list predsedovi vlády aj naši agropotravinári, ktorí varujú, že bez pomoci štátu, budú musieť bojovať o prežitie.

Už teraz totiž výrazne zaostávajú za zahraničím a ich vynechanie zo zoznamu priorít by znamenalo definitívne sa rozlúčiť s potravinovou sebestačnosťou. “Ostaneme ešte viac v područí dovážaných potravín z rôznych krajín, rôznej kvality, ale aj s prispením negatívnej uhlíkovej stopy," tvrdí hovorkyňa SPP Jana Holéciová. 

Kritici vyčítajú vláde najmä to, že na pláne obnovy údajne pracuje bez zapojenia odborníkov. Minister financií sa však bráni, že opak je pravdou. "Vyhodnocujeme to, čo je najlepšie pre Slovensko. Ak toto niekto nevidí, tak už nemám viac čo k tomu povedať," dodáva Heger. 

Pomocnú ruku je pripravená podať aj Národná banka, ktorá upozorňuje, že pre Slovensko je dôležitá nielen reforma aktuálneho ekonomického modelu. "Potrebuje preskočiť na iný ekonomický model, ktorý je viac založený na poznatkoch a vedomostiach," povedal viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. 

Guvernér Národnej banky v tejto súvislosti odporúča staviť na skúsenosti iných, kolesom totiž už vymysleli dávno pred nami. "Nestrácať čas vajataním a hľadaním nejakej vlastnej národnej cesty," dodáva guvernér NBS Peter Kažimír. 

Cesta k modernému Slovensku vedie cez inovácie, znižovanie regionálnych rozdielov a kvalitné podnikateľské prostredie.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy