Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico kritizoval vyhlásenie núdzového stavu. V piatok podá návrh na mimoriadnu schôdzu
Zdielať na

Fico kritizoval vyhlásenie núdzového stavu. V piatok podá návrh na mimoriadnu schôdzu

BRATISLAVA / Vláda by mala zrušiť rozhodnutie o núdzovom stave a vyhlásiť ho nanovo aj s tým, ktoré ľudské práva sa obmedzujú a ktoré nie. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico. Ak tak vláda neurobí ešte dnes, Smer-SD sa obráti na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Fico počas tlačovej konferencie viackrát uviedol, že počas núdzového stavu platia vyššie sadzby za viaceré trestné činy. Podľa neho by sa k tomu mala vyjadriť prokuratúra či polícia. Šéf Smeru od vlády očakáva, že uznesenie o vyhlásení núdzového stavu doplní aj o to, či je núdzový stav vyhlásený na celé územie alebo nie.

„Nie je zrejmé, ako sa vláda vysporiadala s obmedzením základných práv, o ktorých hovorí ústava,“ doplnil. Dodal, že vláda prijala núdzový stav preto, lebo chce „chrániť sama seba“. V Českej republike pri vyhlasovaní núdzového stavu podľa Fica presne pomenovali, na aké ľudské práva sa vzťahujú obmedzenia.

 Smer podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu

Opozičná strana Smer - SD podá ďalší návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Práve tam chcú formou uznesenia Národnej rady SR zaviazať konkrétnych členov vlády, aby do siedmich dní vystúpili v pléne a odpovedali na otázku, aké kroky plánujú podniknúť vo svojich rezortoch, aby „eliminovali katastrofálne dopady rozhodnutí vlády". Podľa Fica sa budú zaujímať predovšetkým o spôsoby, ako na Slovensku udržať mieru zamestnanosti, vzdelávania a sociálnej súdržnosti.

„Doteraz prijaté opatrenia vlády výrazne poškodia slovenskú ekonomiku a bude to mať pre Slovensko horšie dopady ako počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Bude to mať výrazný vplyv na ekonomickú, hospodársku a sociálnu situáciu na Slovensku," uviedol šéf Smeru-SD. V strane preto podľa jeho slov očakávajú, že jednotliví ministri prídu do parlamentu predstaviť svoje plány, ktoré budú môcť opoziční poslanci pripomienkovať.

Šeliga tvrdí, že núdzovým stavom nie sú obmedzené žiadne základné ľudské práva

Núdzovým stavom nie sú obmedzené žiadne základné ľudské práva. Ako na štvrtkovom tlačovom brífingu objasnil podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí), k núdzovému stavu vláda pristúpila preto, aby mohla nastať hospodárska mobilizácia. To znamená, aby každý okresný úrad mohol operatívne reagovať na situáciu v regióne. Podotkol tiež, že sudcovia môžu korigovať trestnú sadzbu aj v núdzovom stave. Reagoval tak na dnešné vyjadrenie predsedu strany Smer - SD Roberta Fica k tejto téme.

Na Slovensku od 1. októbra platí núdzový stav. Vláda v stredu 30. septembra schválila návrh premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav platí zatiaľ na dobu 45 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy