Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vzdelávanie, zdravotníctvo, digitalizácia. To sú priority reformného plánu, s ktorým ide vláda do Bruselu.
Zdielať na

Vzdelávanie, zdravotníctvo, digitalizácia. To sú priority reformného plánu, s ktorým ide vláda do Bruselu.

BRATISLAVA / Veľký vládny reformný plán, ktorý máme odovzdať do Bruselu už o mesiac, sa dostal už do médií. Podľa Richarda Sulíka sa to ale ešte nemalo stať. Naopak iný názor majú europoslanci. Plán už mal byť podľa nich jasný dávno, aby sa k nemu mohla vyjadriť odborná i laická verejnosť tak ako v iných krajinách.

O reformnom pláne, aby bol čo najlepší sa malo diskutovať celé leto aj s odbornou či laickou verejnosťou. také boli aspoň sľuby vlády. Po kritike viacerých europoslancov z konca leta, vláda sľúbila, že v polovici septembra, čo bolo v utorok, zverejní plán, ako zmeniť slovensko k lepšiemu. Termín odovzdania v Bruseli je už o mesiac.

Dokument má takmer sto strán a venuje sa štyrom základným oblastiam. "Reforma vzdelávania, zdravotníctva, digitalizácie, ale aj celej verejnej správy," menuje podpredsedníčka vlády pre digitalizáciu Veronika Remišová. 

V rámci veľkej reformy sa napríklad skokovo majú navýšiť platy učiteľov. Má prísť aj k veľkej daňovej, či dôchodkovej reforme. Dokument pri väčšine z  oblastí nemá ale vyčíslené náklady na chystané zmeny. A už dnes je zrejmé, že niektoré jeho časti sa z fondu obnovy zaplatiť nemôžu. "Toto je prvý nástrel, prvá verzia a teraz je čas na diskusiu," dodala Remišová. 

Na potrebu diskusie upozorňovali europoslanci. Čas podľa nich bol celé leto, ktoré malo byť reformné. Teraz majú všetci necelý mesiac na to, aby povedali, čo si o ňom myslia. "Teraz idú debaty, čo by malo byť. Nie všetko je OK," hovorí minister hospodárstva Richard Sulík. "Bude sa diskutovať v rámci koaličnej rady, ale aj s verejnosťou," dopĺňa Remišová.

​Vláda pritom ani nesplnila sľub, že dokument zverejní v polovici septembra. Niekto ho posunul do médií. "Unikol, tak to nemalo byť," tvrdí Sulík.  
Vláda to obhajuje s tým, že to chcela robiť nerušene a odborne za zavretými dverami. Podľa europoslanca Michala Šimečku sa to malo robiť presne naopak, otvorene a transparentne. "Aj preto, aby sme vedeli, či tam nie sú lobbisti a pochybné záujmy," myslí si Šimečka. 

Teraz máme necelý mesiac čas, aby sme reformný plán obnovy v hodnote vyše sedem miliárd prediskutovali, odobrili a poslali do Bruselu. Podľa kritikov je to veľmi málo času pričom tieto peniaze nepadnú z neba a už aj tak nesú črty morálneho hazardu. "Je len na nás, či to dobre využijeme a posunieme Slovensko dopredu, abo zadĺžime ďalšie generácie a nebude taký výsledok, aký očakávame," tvrdí europoslankyňa Miriam Lexmann. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy