Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koronakríza zasiahla slovenskú ekonomiku menej, než sa čakalo. Horšie je na tom eurozóna
Zdielať na

Koronakríza zasiahla slovenskú ekonomiku menej, než sa čakalo. Horšie je na tom eurozóna

SLOVENSKO/EÚ / Koronakríza zasiahla slovenskú ekonomiku menej, než sa čakalo. V druhom štvrťroku sa totiž prepadla medziročne o 12 percent, hoci predpovede boli horšie. Sme na tom lepšie ako eurozóna, ktorá poklesla až o 15 percent.

Premiér Matovič je pri porovnávaniach s inými štátmi Európskej únie spokojný. Pripisuje to vhodnej kombinácii najmä zdravotníckych, ale aj iných opatrení, ktoré jeho vláda robila prakticky hneď, ako prebrala moc."Všetci vidia, že ten, kto to zvládne po medicínskej stránke, s veľmi veľkou pravdepodobnosťou si najmenej poškodí aj ekonomiku. Toto bol náš príbeh v druhom štvrťroku, som na neho hrdý," vyhlásil Igor Matovič. 

"Nie je to také "fatálne" číslo, ako hovorili niektoré odhady, ktoré očakávali pokles aj o 20 percent," vysvetlila Jana Glasová, analytička Poštovej banky. 

Je jasné, že na predkrízové úrovne sa naša ekonomika tak skoro nevráti a musíme si zvyknúť na dlhodobé fungovanie s koronou. No aj podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Klimeka bolo na jar veľmi dôležité zamerať sa najmä na zdravie obyvateľstva."Bez zdravých občanov je extrémne ťažké mať zdravú ekonomiku, a to je zásadné posolstvo aj pre tých, ja ich nazývam, zvestovateľov apokalypsy," poznamenal Marcel Klimek. 

Našťastie, nepotvrdili sa ani niektoré hlasy, ktoré na jar hovorili, že sa dramaticky zvýši počet nezamestnaných. "Čoraz viac ľudí ľudí si nachádza znova prácu, takže ja som spokojný v tom, že tie odhady, o koľko by mala stúpnuť nezamestnanosť v absolútnych počtoch aj v percentuálnych, sa ukazujú ako lepšie," vyjadril sa minister práce Milan Krajniak. 

Aby štatistiky v druhom polroku neboli výrazne horšie, štát bude opäť robiť rôzne opatrenia podľa aktuálnej situácie. Napríklad, zamestnávatelia budú od septembra pravdepodobne povinní zamedziť vstupu zamestnancov z rizikových krajín do všetkých prevádzok a na pracoviská. "Do firiem sa dostávajú ľudia, ktorí častokrát prichádzajú z rizikových krajín, zanesú infekciu do kolektívu a následne enormne narastá počet pozitívnych prípadov," upozornil Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky. 

V náročných ekonomických časoch však prišla až prekvapujúco dobrá správa - nemecká automobilka Porsche chce pri Hornej Strede vybudovať nový závod. Investícia za štvrť miliardy eur má dať prácu až 1 200 ľuďom.

Minister práce predstavil návrh kurzarbeitu pre firmy a SZČO. Za týchto podmienok získate príspevok: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy