Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šoférujete v lete radi v šľapkách? Nevhodná obuv sa môže vypomstiť najmä týmto vodičom
Zdielať na

Šoférujete v lete radi v šľapkách? Nevhodná obuv sa môže vypomstiť najmä týmto vodičom

BRATISLAVA / V lete si zrejme viacerí sadáme za volant v nevhodnej obuvi. Aj keď nám to zákon nezakazuje, odborníci radia vyhýbať sa tomu. Môžeme sa tak vyhnúť dopravnej nehode. Iné pravidlá platia pre profesionálnych vodičov.

Odborníci jednoznačne odporúčajú nosiť za volantom pevnú obuv. Máme tak lepší kontakt s pedálmi, ktorý môže byť pri nečakanej kolízii kľúčový. Preto, aj keď sa vraciame z kúpaliska, šľapky nie sú najlepší nápad. "Ste spotení, sadáte do vyhriateho vozidla, šmykne sa vám noha, šmyknete sa z pedálov," poznamenal dopravný konzultant Maroš Palesch. Môže to mať fatálne následky. Niekto sa preto radšej rozhodne, že bude šoférovať bosí.

"Na boso už vôbec neodporúčam jazdiť, pretože bosou nohou, keď stláčate tie pedále nemáte taký výtlak na ten pedál ako keď rozkladáte tú silu vlastne na tú podošvu," upozornil Palesch. 

Ak patríte medzi týchto vodičov, pozor

To, že na Slovensku a v susednom Česku nie je zákonom stanovené nosiť za volantom pevnú obuv ale neznamená, že za to nemôžeme niesť následky. Platí to hlavne pri autobusoch či nákladných autách.

"To síce neupravujú dopravné predpisy, ale predpisy o bezpečnosti práce. Hovoria o tom, že máte mať správne oblečenie, máte mať napríklad rukavice, pevnú obuv," uviedol hovorca ústredného Automotoklubu ČR Igor Sirota. Ak tento predpis ignorujete, môžete byť pokutovaní alebo vám môžu znížíť plat. Firma dokonca môže predpísať pevnú obuv ako povinnú. Taktiež by po dopravnej nehode mohol byť problém s vašou poistkou.

"Zvlášť, keď polícia povie, že tá nehoda bola zavinená tým, že dotyčný nemal pevnú obuv. Môže krátiť alebo odmietnuť vyplatiť poistku," ozrejmil Sirota. 

Problém môže nastať aj keď máme obuté široké topánky, napríklad, keď sa vraciame z túry. "Na turistiku si obujem tie trekové topánky, ale nesnažím sa v nich šoférovať, radšej si dám niečo ľahšie na šoférovanie, aby som sa nezadieral napríklad medzi pedálom brzdovým a akcelerátora," dodal dopravný konzultant. 

"V čechách poznáme príklad dámy, ktorá zišla z lyžiarskej zjazdovky a s lyžiarkami nastúpila do auta. Stlačila všetky pedále a bola z toho ľahká havária," uviedol ako príklad Igor Sirota. 

V niektorých európskych krajinách zákon stanovuje jasné pravidlá. Ak vodič spôsobí dopravnú nehodu, pretože mal na sebe nevhodnú obuv, nesie za to zodpovednosť. Najprísnejšie je asi Španielsko, kde je jazdiť v šľapkách alebo na boso nezákonné.

Najčítanejšie správy