Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronakríza posilnila ceny nehnuteľností. Najviac si priplatíte v metropole východu
Zdielať na

Koronakríza posilnila ceny nehnuteľností. Najviac si priplatíte v metropole východu

BRATISLAVA / Rekordný prepad ekonomiky ekonómovia v dôsledku koronakrízy síce očakávali, no jedna vec ich predsa len prekvapila. Už druhý kvartál po sebe rastú na Slovensku ceny nehnuteľností. Ak tipujete, že najviac rástli v našom hlavnom meste, nie je to pravda, pretože čísla odhalili úplne iné regióny. Na tento rast cien zrejme pôsobí viacero faktorov. Okrem stále nízkych úverov aj momentálne veľmi malý počet bytov a domov na predaj.

Národná banka  už má čísla za druhý štvrťrok a táto kríza sa naozaj nespráva štandardne. Ceny nehnuteľností vyleteli nahor, a to najrýchlejšie od roku 2008. Podľa analytika NBS Romana Vrbovského priemerné ceny nehnuteľností narástli v priemere o 11,02%.

Ceny na realitnom trhu pritom nerástli najviac v Bratislave. Realitní makléri sa zhodujú na tom, že ceny  v Košiciach  rastú práve preto, že ich je nedostatok a do metropoly východu sa chcú dostať obyvatelia menších miest. " Veľký dopyt je po jednoizbových bytoch, dvojizbových a trojizbových úplne zrekonštruovaných," informoval realitný expert Robert Friedrich. Mladí ľudia využívajú najmä ústretovosť bánk a do Koších ich láka rýchlo rozvíjajúci sa IT sektor. " Cena trojizbového bytu v Košiciach je okolo 130  000 po rekonštrukcií a dvojizbové byty sa pohybujú okolo 100 000," dodáva .

Napriek tomu, že najviac poskočili Košice, prvenstvo v cenách si naďalej drží Bratislava. Meter štvorcový v Bratislavskom kraji vyjde 2273 eur, v Košickom 1354, kým najmenej v Banskobystrickom 911 eur. Napriek nízkej ponuke a vysokému záujmu ľudia už nechcú brať všetko.  "Uprednosťňujú buď novostavby alebo pekne urobené zrekonštruované byty," uviedla riaditeľka realitnej kancelárie Daniela Rážová. 

Aktuálna priemerná cena bývania v krajoch:

Bratislavský kraj 2 273 €/m2
Trnavský kraj 1 208 €/m2
Trenčiansky kraj 1 038 €/m2
Nitriansky kraj 945 €/m2
Žilinský kraj 1 330 €/m2
Banskobystrický kraj  911 €/m2
Prešovský kraj 1 153 €/m2
Košický kraj  1 354 €/m2

Za neustály rast cien môže aj fakt, že korona kríza zatiaľ najviac postihla nízko príjmové skupiny, nie strednú triedu a bohatých. "Na realitnom trhu tvoria tieto skupiny práve gro dopytu po nehnuteľnostiach," informoval analytik z NBS. "Pokiaľ nebudú mať ľudia väčší výber alebo ponuku, tak si to vždy nájde svojho kupcu za cenu, ktorú ľudia chcú," uzavrela riaditeľka kancelárie.

Takto sa vyvíjala priemerná cena bývania v krajoch v prvom a druhom kvartáli roku 2020. 

NARKS, NBS

​V prvom štvrťroku poskočili nehnuteľnosti o skoro 9 percent, ale to ešte korona opatrenia na Slovensku nestrašili. Úradovať začali v apríli a v máji, napriek tomu nehnuteľnosti poskočili medzikvartálne aj medziročne. "Ten dopyt je tak silný, že ceny nehnuteľností išli neustále nahor," uviedol Ján Palenčár prezident NARSK.

V kombinácii s nízkou ponukou a dobrými úrokovými sadzbami na pôžičkách vzniká potom kríze odporujúca situácia. "Medziročne ceny bytov rástli o 9,5 percenta a domov o 7,3 percenta," povedal Vrbovský z NBS.

​Takto sa vyvíjali ceny konkrétnych typov bytov v prvom a druhom kvartáli roku 2020. 

NARKS, NBS

Súvisiace články

Najčítanejšie správy