Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Svetová ekonomika sa prepadá, cena zlata zato láme rekordy
Zdielať na

Svetová ekonomika sa prepadá, cena zlata zato láme rekordy

SLOVENSKO A SVET / Cena zlata len za jeden mesiac zlomila hneď dva rekordy. Momentálne je žltý kov najdrahší od roku 2011. jeho stúpajúca hodnota hovorí o tom, že svetová ekonomika sa naozaj bortí s veľkými problémami. Nie je to pritom len koronavírus. Len presne pred mesiacom zlomilo zlato osemročné rekordy a vyletelo cez 1 800 dolárov za uncu, čo je približne 31 gramov.

Len pred mesiacom sme vás informovali, že zlato zlomilo osemročný rekord. Ppresne po mesiaci zlomilo zlato rekord nový, historický. Je najdrahšie od poslednej veľkej krízy, keď jeho hodnota kulminovala v roku 2011. "Keď presiahli 1940 dolárov, za rok narástli zhruba o 500 dolárov," vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis. 


Zlato má takú zaujímavosť. Investori ho neberú ako veľkú príležitosť na zbohatnutie, lebo, v podstate, aj keď sa jeho cena mení, tak stále si za uncu môžete kúpiť de facto to isté, ako pred sto rokmi. Znehodnocujú sa len peniaze, a to najmú v krízach, na rozdiel od zlata, ktoré nemôžete tlačiť a tlačiť. "Zlato je taký tradične bezpečný prístav, to znamená, že investori sa k nemu uchyľujú, keď majú pocit, že väčšieho rizika," priblížila Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. 

V týchto časoch sa bezpečný prístav zíde. Najväčším strašiakom je koronavírus a strach z jeho druhej vlny. Zlatu sa ale darilo už aj pred koronou. Najmä pre rastúce napätie medzi Čínou a Amerikou, ako aj pre nízke úrokové sadzby. "Od júla výrazne pribúda zákazníkov a miera obratu zaznamenala výrazné zvýšenie. Predaje v tomto mesiaci vzrástli v porovnaní s júnom približne o 30 percent," zhodnotil obchodník so zlatom Li Šangning. 

Keby ste nevedeli, čo s peniazmi, a máte po dome poschovávané rôzne zlaté retiazky či zvyšky detských náušníc, prípadne zlatý zub po dedkovi, investičné zlaté tehličky to nenahradí a záleží od karátov, ale na zahodenie to možno nebude. "Aj výkupné ceny týchto šperkov zvyknú mierne rásť," potvrdil Pánis. 

Na rozdiel do peňazí, ktoré strácajú svoju hodnotu, si zlato svoju udržiava, a kedže doba je viac než neistá, určite ešte nepovedalo svoje posledné slovo. "Je len otázkou času, kedy sa žltý kov pozrie nad métu 2 000 dolárov," skonštatoval Pánis. Striebro môže ísť s cenou omnoho vyššie a môže to byť celkom iné šelma, ako bola za posledných päť alebo desať rokov," dodal riaditeľ Jeff Tomasulo, Vespula Capital. 

Z montážnej dielne Európy sa môže stať čierna diera. Slovenský priemysel potrebuje finančnú injekciu, inak prídu ľudia o prácu. Viac už Michal Rybanský: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy