Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Inovatívna liečba rakoviny dostupná už aj na Slovensku. Preplácať ju budú aj poisťovne
Zdielať na

Inovatívna liečba rakoviny dostupná už aj na Slovensku. Preplácať ju budú aj poisťovne

NITRA / Inovatívna rádionuklidová liečba rakoviny bude už dostupná aj na Slovensku. Ide o jednu z najmodernejších liečebných metód. A hoci je veľmi drahá, zdravotné poisťovne ju už začínajú preplácať aj u nás. Až doteraz museli pacienti za touto liečbou cestovať do zahraničia.

"Je to naozaj skvelá vec, že na Slovensku bude preplácaná rádionukleotídová liečba," skonštatoval vedec a riaditeľ CEO Pavol Čekan. Ide o liečbu neuroendokrinných nádorov, ktoré môžu vznikať v rôznych častiach ľudského tela, napríklad v tráviacom trakte, v pankrease alebo v pľúcach. Je cielená a oveľa šetrnejšia.

Túto liečbu aktuálne robí len jedno špecializované PET centrum v Nitre. Podľa jeho vedenia to pacienti zvládajú dobre. "Čo máme skúsenosti už s tými pár odliečenými pacientmi, tak začínajú byť aktívnejší, cítia sa lepšie. Sú na tom lepšie s pohybom, lepšie s chuťou do jedla," zhodnotil Andrej Vondrák, primátor Izotopcentrum Nitra.

Na rozdiel od chemoterapie sa pri tejto liečbe ožaruje len postihnuté miesto a čas terapie býva kratší. "Tým, že tá rakovinová bunka má nejaký receptor na svojom povrchu, ten rádiopeptid ju dokáže nájsť a vlastne ožiariť," vysvetlil Čekan. "Vďaka nemu dochádza k pomerne malým nežiadúcim účinkom na tkanivách, ktoré nie sú priamo cieľom takejto terapie. Naopak veľmi efektívne ničí nádory a metastázy," vyjadrila sa revízna lekárka ZP UNION Iveta Schererová.

Ako prvá to odklepla zdravotná poisťovňa Union. Všeobecná zdravotná poisťovňa má už zasa prvého takto liečeného pacienta. "Doteraz museli pacienti za týmto typom liečby cestovať do zahraničia, preto sme veľmi radi, že sme ako prví mohli zazmluvniť Pet centrum v Nitre, ktoré bude túto terapiu poskytovať," informovala hovorkyňa Unionu Beáta Dupaľová Ksenzsighová. "Rozhodli sme sa hľadať legislatívne možnosti, aby mohli naši poistenci podstúpiť túto liečbu aj na Slovensku. Sme veľmi radi, že sa to podarilo," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dominika Šulková.

A rieši to už aj tretia zdravotná poisťovňa. "S Izotopcentrom v Nitre sme v kontakte a komunikujeme o možnostiach zazmluvnenia tejto inovatívnej liečby aj pre našich poistencov," vyjadril sa hovorca ZP Dôvera Matej Štepiansky.

Podľa primára v PET centre bude liečba pre pacienov ešte dostupnejšia. "Je viacero pracovísk na Slovensku, ktoré takúto liečbu vykonávať budú," prezradil Vondrák. Pacienta na túto liečbu objednáva len lekár špecialista prostredníctvom online protokolu. Zdravotné poisťovne do budúcna plánujú rozšíriť túto terapiu aj pre iné nádorové ochorenia. Okrem toho vedci pracujú aj na ďalšej novinke. "Náš hlavný zámer je, aby sme rakovinu diagnostikovali hlavne presnejšie a precíznejšie. Naše nóvum je v tom, že snažíme sa tieto chyby eliminovať kombináciou dvoch technológií v jednom teste," vysvetlil Čekan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy