Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyťaženejší okresný súd na Slovensku rieši existenčné problémy, ako jediný nemá vlastnú budovu
Zdielať na

Najvyťaženejší okresný súd na Slovensku rieši existenčné problémy, ako jediný nemá vlastnú budovu

BRATISLAVA / Okresný súd Bratislava I rieši existenčné problémy. Ako jediný totiž nemá vlastnú budovu. Teda v podstate má, ale nemôže ju využívať. Pretože už roky je v katastrofálnom stave. Vedenie súdu sa napriek opakovaným žiadostiam pomoci zo strany ministerstva spravodlivosti nedočkalo.

Padajúca strecha. Totálne zničený interiér a stopy po bezdomovcoch. Táto budova bola kedysi vychýrená základná škola. Teraz patrí okresnému súdu. Pohybovať sa po nej je mimoriadne nebezpečné, nakoľko je veľké riziko, že každú chvíľu môžu trámy zo strechy padnúť.

V roku 2014 dostal Okresný súd Bratislava I od štátu budovu na Lazaretskej ulici v centre mesta. Už vtedy chátrala. Rátalo sa teda s rekonštrukciou. Predseda súdu nám ukázal priestory. Na záberoch tak vidieť, že budova je už v život ohrozujúcom stave. "Od roku 2014 bolo preinvestované za sanovanie stavu, aby sa v čo najmenšej miere ohrozovalo zdravie a život okoloidúcich a škoda na majetku, 400 tisíc EUR," uviedol Ján Golian, predseda Okresného súdu Bratislava I. 

Len kráčať po chodníku popri budove je mimoriadne nebezpečné. Kedykoľvek môže zhora padnúť tehla. Viackrát bol opáskovaný, boli tu aj nápisy "pozor padá omietka", či "na vlastné riziko". Vždy však po pár dňoch zmizli.

Vyťažený súd sa pritom dlhodobo trápi s personálnymi otázkami. Aby toho nebolo málo, piatich sudcov zadržala polícia pri akcii búrka. Išlo o podozrenia zo spolupráce s Marianom Kočnerom. Tisícky spisov majú sudcovia v dvoch budovách. "V justičnom paláci, kde je vo výpožičke od Krajského súdu v Bratislave, ďalej máme prenajatú budovu na Medenej, kde je celý obchodný úsek," vysvetlil Golian. 

Prenájom čoskoro končí 

Prenájom budovy pre obchodný úsek stojí ročne 400 tisíc eur. Končí o tri roky s dvojročnou opciou. Preto sa vedenie súdu dlhodobo snažilo klopať na dvere ministerstva."Od roku 2014 sme cez Krajský súd v Bratislave, ale aj priamo ministerstvo, jedenásťkrát žiadali ja aj moji predchodcovia o pridelenie rozpočtových prostriedkov na opravu aj rekonštrukciu tejto budovy," zhodnotil Golian. 

Nové vedenie ministerstva si uvedomuje vážnosť problému. Termín riešenia je však nejasný. "Na ministerstve riešime súdnu mapu, ktorá súvisí s organizáciou súdov, či už v Košiciach, ale rovnako aj v Bratislave," poznamenal Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti. 

Ministerstvo až potom bude vedieť, čo s budovou a či ju vôbec bude opravovať. Hovorca povedal, že s peniazmi na opravu je to zložité."Ešte minulý rok sa predpokladalo s nejakými 22 miliónmi, ale je možné, že ak by sme sa pustili do celkovej rekonštrukcie budovy, vyžiadalo by si to aj väčšie náklady," dodal Bubla. 

Svoju budovu ešte začiatkom marca po dlhom čase získalo aj ministerstvo spravodlivosti, a to v budove, kde bol pôvodne zváračský ústav. Bližšie už Mária Dulaiová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy