Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V piatok zasadal ekonomický krízový štáb. Prevádzky sa možno nebudú otvárať celoplošne
Zdielať na

V piatok zasadal ekonomický krízový štáb. Prevádzky sa možno nebudú otvárať celoplošne

BRATISLAVA / Otváranie prevádzok, ktoré by nemuselo ísť rovnakým tempom na celom Slovensku, ako aj oživovanie našej proexportnej ekonomiky riešil hospodársky krízový štáb. Ide o to, aby sme boli schopní zvládnuť nábeh po oživení ekonomiky u našich exportných partnerov. V prípade otvárania prevádzok v jednotlivých regiónoch rozhodnú počty chorých.

Ekonomický krízový štáb riešil druhú fázu záchrany, a to oživovanie ekonomiky.  Pre Slovensko sú dôležité najmä dva faktory - dopyt a ponuka. Momentálne chýba to najdôležitejšie  dopyt. "Keď objednávka nepríde, čo budete vyrábať? Asi sa to nedá," povedal premiér Igor Matovič.  Ekonómovia s premiérom a ministrom financií riešili to, aby bolo naše hospodárstvo pripravené práve vtedy, keď bude treba. Teda ponuka.

"Je dôležitá komunikácia, koordinácia aj s ostatnými krajinami. Aby sme boli pripravení, keď aj oni," povedal minister financií Eduard Heger.  Naši top partneri Nemci, Česi, či Rakúšania sa ale otvárajú rýchlejšie ako my. Zamestnávatelia, ktorí na stretnutí opäť neboli, preto prizvukujú, aby sme boli naozaj pripravení. 

"Od toho, ako zvládneme koordináciu s ostatnými členskými štátmi, bude závisieť úspešný reštart ekonomiky," povedal generálny sekretár APS Andrej Lasz. 

Ešte viac ako ekonómovia, sú v depresii podnikatelia. Kým vo februári mali ešte väčšie očakávania ako pred rokom, tak za tri týždne po bleskovom zásahu korona krízy sa to celé radikálne zmenilo. "Výsledkom boli najpesimistickejšie očakávania a pokles hodnoty indexu o viac ako 58 bodov. V priemere len 3 percentá opýtaných očakávajú, že im to nezmení podnikanie," povedala hovorkyňa ČSOB banky Anna Jamborová.

Najviac sa boja stredné a veľké firmy a dve z desiatich očakávajú, že ich koronakríza zlikviduje. Krízový štáb riešil aj pomoc, aby nebola tak administratívne náročná a aby prichádzala včas. "Aby ta pomoc bola rýchlejšia a adresnejšia," uviedol viceguvernér NBS Ľudovít Odór.

Ekonómovia sa s vládou ešte zhodli na tom, že prevádzky na Slovensku sa nebudú možno otvárať celoplošne. "Skôr otváranie ekonomiky aj regionálne," povedal bývalý viceguvernér NBS Ján Tóth. Kľúčom bude množstvo chorých v regiónoch a to, ako budú zvládať boj s pandémiou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy