Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Živnostníci a majitelia firiem: Cez túto stránku ministerstva môžete žiadať o príspevky od štátu
Zdielať na

Živnostníci a majitelia firiem: Cez túto stránku ministerstva môžete žiadať o príspevky od štátu

BRATISLAVA / Zatvorené firmy nebudú musieť za apríl platiť odvody. Ministerstvo práce a financií predstavilo dôležité ekonomické opatrenia pre spoločnosti a živnostníkov. Spúšťa sa aj prijímanie žiadostí na refundáciu od živnostníkov a firiem, ktoré majú zamestnancov, no klesli im tržby. A o peniaze už môžu žiadať aj veľké firmy.

Odpustenie odvodov sa bude týkať tých spoločností, ktoré museli zavrieť z rozhodnutia úradu verejného zdravotníctva. “Toto sú firmy, ktoré sú najviac zasiahnuté a nemajú vlastne prostriedky na to, aby mohli aj túto čiastku zaplatiť,” uviedol minister financií Eduard Heger. Za mesiac apríl tak tieto firmy nebudú musieť platiť odvody.

Nadväzuje to na rozhodnutie, podľa ktorého sa zavretým podnikom prepláca 80 percent hrubej mzdy zamestnanca. Marcové odvody splatné v apríli sa zas odkladajú o tri mesiace, ale vláda sa vrátila ešte aj k februáru. “Tí, ktorí nevedeli zaplatiť februárové odvody v mesiaci marec, budú napriek tomu môcť žiadať o túto pomoc na udržanie pracovných miest,” vysvetlil minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Do schémy tejto pomoci, teda preplácania 80 percent hrubej mzdy zamestnanca sa po novom integrujú všetci zamestnávatelia bez ohľadu na počet zamestnancov. Žiadosti sa budú môcť podávať od budúceho týždňa. “Ako to môže preukázať. Po prvé tým, že v porovnaní marec 2020 a marec 2019 je tam pokles tržieb. Druhá možnosť ako to môže preukázať ak vtedy ešte neexistoval - môže preukazovať pokles tržieb medzi februárom a marcom tohto roku,” uviedol Krajniak.

Zamestnávatelia však stále žiadajú vládu, aby štatutári spoločností nemali povinnosť vyhlásiť konkurz samy na seba v prípade veľkých finančných problémov. Syn: Gregor “Vo vzťahu ku konkurzu a reštrukturalizácii vláda v prvom balíku, žiaľ, pripravila a schválila opatrenie, kde predĺžila lehotu a povinnosť štatutárov na seba vyhlásiť konkurz 30 dní na 60 dní, čo je presne opak ako Slovensko potrebuje,” dodáva výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. A ozývajú sa tiež už aj slovenskí maloobchodníci. Vládu obviňujú napríklad z toho, že nezačala riešiť problém s platením nájomného. Väčšina prenajímateľov totiž stupňuje tlak na uhradenie platieb za prenájom priestorov, ktoré nemôžu využívať.

Projekt prvej pomoci

Projekt prvej pomoci štátu na udržanie zamestnanosti je už spustený. Je nasmerovaný na zamestnancov, zamestnávateľov a na živnostníkov.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka ide o najrozsiahlejšiu a najrýchlejšie zriadenú sociálnu pomoc pre ľudí. Zamestnávatelia a živnostníci, ktorým v súvislosti s pandémiou klesli tržby, môžu žiadať peniaze od stredy poludnia. Za marec dostanú ale menej. 

"Kedže v marci sa jedná iba o polovičné obdobie mesiaca približne, tak stačí aj polovičný pokles tržieb. Od apríla sú tie poklesy tržieb zadefinované tou vyššou pomocou," povedal Krajniak. Živnostníci, ktorí sú zároveň zamestnávatelia môžu požiadať o náhradu straty príjmu, aj tiež o príspevok na mzdu zamestnanca. Podmienkou je ale udržanie pracovného miesta aj po skončení krízového obdobia. 

Rezort práce predpokladá približne 250 tisíc žiadostí. Tie treba podľa ministerstva posielať nepodpísané na adresy úradov práce, ktoré sú príslušné miestu zatvorenej prevádzky. Pre prípadné nezrovnalosti zriadili aj call centrum so sedemdesiatimi operátormi.

Prostredníctvom tejto stránky môžete získať informácie, ako požiadať o príspevok na udržanie zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu v súvislosti so šírením ochorenia COVID- 19.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy