Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko zaostáva za ostatnými krajinami. Opatrenia podľa zamestnávateľov prichádzajú neskoro
Zdielať na

Slovensko zaostáva za ostatnými krajinami. Opatrenia podľa zamestnávateľov prichádzajú neskoro

SLOVENSKO/EÚ / Kým sa vláda chváli vyrokovanými opatreniami s Európskou komisiou, slovenskí zamestnávatelia hovoria, že to robí úplne po funuse. Tam, kde ostatné krajiny dávno začali a majú to za sebou, Slovensko len teraz v týchto ekonomických opatreniach nastupuje, a aj to nie dostatočne. Pritom hráme o čas, ktorý je pre zamestnávateľov v súčasnosti okrem koronavírusu úhlavným nepriateľom.

Podľa pravidiel Európskej komisie sa spoločnostiam môže pomáhať maximálne do výšky 200 000 eur. O zrušenie tohto limitu postupne žiadali členské krajiny Európskej únie.“Európska komisia po našich rokovaniach zohľadnila slovenské pripomienky. Bola zavedená oveľa väčšia flexibilita, môžu sa prostriedky presúvať aj medzi operačnými programami, ktoré neboli možné. Uvoľňujú sa niektoré pravidlá,” priblížila podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. 

Pre spoločnosti, ktoré mali mesačné mzdové náklady v miliónoch eur, to bola iba kvapka v mori. Klub 500, ktorý hovorí v mene najväčších zamestnávateľov na Slovensku, vládu kritizuje za to, že zrušenie limitov pomoci mala s Európskou komisou riešiť prioritne hneď na začiatku krízy.

“Toto sme mali mať vyriešené už dávno. Tak, ako to majú vyriešené okolité krajiny. Majú to vyriešené v Čechách, majú to vyriešené v Nemecku, Rakúsku, my to doposiaľ vyriešené nemáme a čakáme, kým nám vláda schváli a prijme tieto opatrenia, ktoré budú nediskriminačné pre malých a veľkých,” uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. 

Pokiaľ ide o celkovú pomoc, tak Slovensko napriek tomu dáva v porovnaní s ostatnými krajinami veľmi málo. Na Brusel sa obraciame podľa zamestnávateľov neskoro, aj keď pomocnú ruku podáva veľmi rýchlo. “Brusel prišiel s možnosťou čerpania finančných prostriedkov, ktorá je nevídane flexibilná, a preto je dôležité, aby členské štáty využili túto možnosť čo najrýchlejšie a čo najefektívnejšie,” poznamenala europoslankyňa Miriam Lexmann z Európskej ľudovej strany. 

“Vždy celú ekonomiku stojí viac človek, ktorý je nezamestnaný, ako ten, ktorý je na kratší úväzok, prípadne je doma a časť tejto mzdy je preplácaná z verejných zdrojov,” vysvetlil ekonóm a europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. 

Najdôležitejšie podľa zamestnávateľov je, aby sa spomínané limity maximálneho čerpania na jednu firmu zrušili. Iba tak pomôžeme tým, ktoré majú miliónové mesačné náklady. 

Veľkým zamestnávateľom došla trpezlivosť, na ústa si servítku nekladú. Matovičovi odkazujú toto: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy