Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pozorovatelia potvrdili, že tranzit plynu blokuje Ukrajina
Zdielať na
Ekonomika

Pozorovatelia potvrdili, že tranzit plynu blokuje Ukrajina

Zdroj: TASR/AP/RIA-Novosti, Vladimir Rodionov

Rusko a Ukrajina sa vzájomne obviňujú z toho, kto je zodpovedný za problémy s dodávkami plynu do Európy

"Pozorovatelia medzinárodnej monitorovacej komisie v Kyjeve podpísali správu, ktorá potvrdzuje, že cez ukrajinské tranzitné plynovody neprechádza ruský plyn," upresnil Gazprom vo vyhlásení.

Správu v Kyjeve podľa webovej stránky ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti podpísali okrem iných aj Július Skach (SPP a.s.), Sergej Bazalejev (Gazprom), Peter Žachorski (Estrim) či Alain Rossignol (Gas de France Suez).

Rusko a Ukrajina sa vzájomne obviňujú z toho, kto je zodpovedný za problémy s dodávkami plynu do Európy. Ruský energetický gigant Gazprom tvrdí, že v utorok o 8. hodine SEČ obnovil tranzit plynu cez Ukrajinu, ale do Európy neprúdi žiadny plyn.

Podľa dohody, ktorú sprostredkovala Európska únia (EÚ), Rusko malo v utorok obnoviť dodávky plynu do Európy. Na jeho tranzit majú dozerať monitorovacie tímy, aby zabezpečili, že Ukrajina si neodčerpáva žiadny plyn pre seba. Zahraniční experti predtým tvrdili, že nemali úplný prístup na všetky kontrolné miesta, takže nemohli zistiť, čo sa deje.

Moskva obvinila Ukrajinu, že blokuje dodávky plynu, zatiaľ čo Kyjev tvrdí, že v potrubí nie je dostatočný tlak a nemôže transportovať plyn do Európy bez toho, aby zastavil dodávky komodity do viacerých ukrajinských regiónov.

Plynová kríza zasiahla uprostred mrazivej zimy viac ako 18 európskych štátov, pričom niektoré z nich, vrátane Slovenska, sú úplne závislé na plyne z Ruska.

Zdielať na

Najčítanejšie správy