Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štát dal pokyn na prípravu spustenia jadrových reaktorov
Zdielať na
Ekonomika

Štát dal pokyn na prípravu spustenia jadrových reaktorov

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Jaslovské Bohunice sa pripravujú na spustenie

Javys dostala pokyn na realizáciu prípravných prác smerujúcich k vytvoreniu všetkých technických a bezpečnostných podmienok k spusteniu druhého bloku Jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach do výkonovej prevádzky na nevyhnutnú dobu a na dodávky do elektrizačnej prenosovej sústavy SR.    

Javys už prostredníctvom svojho hovorcu Dobroslava Dobáka informoval, že po sobotňajšom rozhodnutí vlády o nábehu druhého bloku Jaslovských Bohuníc pokračuje v realizácii predbežných činnosti potrebných k opätovnému spusteniu bloku do výkonovej prevádzky. Prípadné spustenie bloku, ktorý bol vyradený len pred pár dňami 31. decembra 2008, chápe Javys ako krok smerujúci k odvráteniu krajnej núdze, vyvolanej prerušením dodávok plynu na Slovensko.

"Stavom krajnej núdze chápeme ohrozenie energetickej stability SR, ako aj jej obyvateľstva," priblížil Dobák a zároveň zdôraznil, že druhý blok V1 nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko.

Rozhodnutie o opätovnom spustení druhého bloku Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach našlo podporu aj u slovenských opozičných politikov. Hovorca komisára pre energetiku Ferran Tarradellas však ešte v sobotu v reakcii na rozhodnutie slovenskej vlády uviedol, že na opätovné spustenie druhého bloku potrebuje Slovensko súhlas Európskej komisie

Zdielať na

Najčítanejšie správy