Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko má nové platidlo - euro
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko má nové platidlo - euro

Ešte do 16. januára však bude možno platiť korunami

Európska komisia vo svojej decembrovej správe o záverečných praktických prípravách konštatovala, že SR je na zavedenie eura dobre pripravená a jej prechod na euro by sa mal uskutočniť hladko.

Spolu s prijatím nového člena eurozóna oslavuje dnes 10. výročie svojej existencie. Euro funguje od roku 1999, keď 11 krajín neodvolateľne stanovilo dvojstranné výmenné kurzy svojich mien a prijalo jednotnú politiku týkajúcu sa meny a výmenného kurzu. Bankovky a mince sa zaviedli v roku 2002. Pri príležitosti 10. výročia existencie eura sa v krajinách eurozóny vydala pamätná dvojeurová minca.

Podľa premiéra je euro platidlo pre šťastie

"Euro prichádza na Nový rok 2009 na Slovensko ako najlepší talizman pre šťastie. V súčasnej svetovej hospodárskej kríze je to pre Slovákov psychologický nástroj, ktorý spevňuje vlastné sebavedomie," uviedol v súvislosti so zavedením novej meny krátko po polnoci predseda vlády.

Členovia eurozóny si podľa slovenského premiéra počas doterajšej 10-ročnej existencie spoločnej meny overili, že euro im prinieslo výrazné výhody ako stabilitu, koniec ničivých devízových špekulácií a povýšenie Európskej únie (EÚ) na svetovú hospodársku veľmoc. Pre Slovensko sa pritom nová mena ukázala ako požehnanie už v predstihu.

"Kým meny okolitých krajín kvôli kríze klesali, slovenská koruna, ktorej kurz v lete zafixovali, stabilne kotvila v bezpečnom európskom priestore," konštatoval Fico, pričom sa poďakoval všetkým, ktorí sa akokoľvek pričinili o vstup Slovenska do eurozóny.

V aktuálnej situácii svetovej finančnej a hospodárskej krízy dnes podľa predsedu vlády väčšina občanov Slovenska zavedenie eura nadšene víta. "Chcem všetkých ubezpečiť, že vláda SR vynaloží maximálne úsilie, aby Slovensko vplávalo z nebezpečných krízových vôd do vôd pokojných s čo najmenšími stratami," dodal vo svojom novoročnom príhovore premiér. Následne si z bankomatu v priestoroch Národnej rady (NR) SR vybral prvých 100 eur (3012,60 Sk).

Zavedením eura sa zavŕšil integračný proces Slovenska

Dnešným vstupom do eurozóny sa podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka zavŕšil integračný proces Slovenska a naša krajina sa stala súčasťou skupiny najvyspelejších krajín Európskej únie (EÚ).

"Dovoľte mi vyjadriť vďaku všetkým, ktorí sa na tomto procese, ktorý začal vstupom Slovenska do EÚ, zúčastnili a ktorí aktívne k tomuto spoločnému úspechu prispeli. Dovoľte mi zároveň zapriať všetkým občanom SR, aby čo najskôr spoznali výhody, ktoré vyplývajú zo zavedenia spoločnej európskej meny na Slovensku," uviedol počas novoročného príhovoru na pôde Národnej rady (NR) SR Šramko.

Menová politika Slovenska týmto dňom nekončí, pokračoval šéf NBS, ale stane sa súčasťou menovej politiky celej eurozóny, ktorú realizuje Európska centrálna banka (ECB). Šramko si zároveň želá, aby sa splnili dva základné ciele, ktoré má euro slovenskej ekonomike priniesť.

"Je to predovšetkým stabilita, ktorú sme už aj mali možnosť čiastočne spoznať, a predovšetkým to, aby sa urýchlil proces dobiehania životnej úrovne najvyspelejších krajín EÚ," dodal guvernér centrálnej banky. Následne uskutočnil v priestoroch parlamentu prvý výber eurových bankoviek z bankomatu.

Oddnes máme prvý eurorozpočet

Slovensko sa oddnes riadi svojim prvým eurorozpočtom. Deficit verejných financií by mal na konci tohto roka dosiahnuť 2,08 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu by mal pritom predstavovať 1,010 miliardy eur (30,43 miliardy Sk). Príjmy rozpočtu sú plánované na úrovni 13,099 miliardy eur (394,62 miliardy Sk) a výdavky 14,109 miliardy eur (425,05 miliardy Sk).

Pôvodná predstava ministerstva financií bola znížiť deficit verejných financií, kam okrem štátneho rozpočtu patria aj rozpočty ďalších verejných inštitúcií a samospráv, z vlaňajších 2,3 % na 1,7 % HDP. K prehodnoteniu pôvodného plánu došlo kvôli očakávanému spomaleniu hospodárskeho rastu SR pod vplyvom globálnej finančnej a hospodárskej krízy a s tým súvisiacim výpadkom rozpočtových príjmov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy