Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slovenskí farmári sa obávajú, že ich kravy skončia v ZOO
Zdielať na
Ekonomika

Slovenskí farmári sa obávajú, že ich kravy skončia v ZOO

Výrobcovia mlieka dnes zablokovali vchod do fabriky RAJO

Niekoľko desiatok litrov nadbytočného kravského mlieka dnes skončilo v kontajneri plného kravského hnoja. Slovenskí prvovýrobcovia takto protestovali proti extrémnemu poklesu nákupných cien surového kravského mlieka.

Kým na začiatku roka od nich spracovatelia nakupovali mlieko za približne 12 korún za liter, dnes od nich napríklad Rajo, a. s. nakupuje už len za necelých 9 korún. Slovenské kravíny sa preto obávajú, že ak to pôjde takto ďalej slovenské kravy skončia v zoologických záhradách, pretože výrobcom sa už neoplatí vyrábať mlieko.

„Pravdepodobne nastáva tá istá situácia ako u ošípaných, že sa stavy hovädzieho dobytka na Slovensku zlikvidujú,“ tvrdí predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Vladimír Chovan.

 „Sú to novodobí výpalníci. Ak táto spoločnosť (Rajo, a.s.) nakupuje mesačne 20 miliónov litrov mlieka a pripíše si bezpracne 60 miliónov korún, o ktoré oberie farmárov, ktorí robia všetko preto, aby mohli svoje chovy udržať, tak je to na zamyslenie,“ pohoršuje sa nad súčasnou situáciou Štefan Petrík z MVL Agro z Bánoviec nad Bebravou.

Poľnohospodári majú dnes podľa neho stratu na jednom litri mlieka až 3,50 Sk, kým mliekáreň už zisk 1,50 Sk a obchodný reťazec viac ako štyri koruny. Farmári sú preto dnes odkázaný prakticky len na agrodotácie.

Na zablokovaný vchod do spoločnosti Rajo sa prišiel pozrieť aj predseda predstavenstva tejto spoločnosti Ján Johanes. Ten podľa vlastných slov chápe poľnohospodárov, ale  zároveň dodáva, že ceny mlieka nie sú nízke len na Slovensku ale aj v celej Európe. „Je to spôsobené obrovským prebytkom mlieka v celej Európe,“ oponuje Johanes.

Zdielať na

Najčítanejšie správy