Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovensko už nevolá na poplach pre nezamestnanosť. Na trhu práce máme ale iné problémy
Zdielať na

Slovensko už nevolá na poplach pre nezamestnanosť. Na trhu práce máme ale iné problémy

BRATISLAVA / Nezamestnanosť už nie je problémom Slovenska. Vyhlásil na pôde ministerstva práce Peter Pellegrini. Prišiel tam, aby s Jánom Richterom propagoval dobré čísla z minulého roka. Zamestnávatelia mu hneď oponovali, že nezamestnanosť síce problémom až tak nie je, ale nie vďaka vládnucemu Smeru- SD, no opäť rýchlo môže byť. A to okrem toho, že máme kopec ďalších problémov pracovného trhu.

Naša nezamestnanosť klesá od roku 2015, odkedy sa začala po kríze opäť nakopávať svetová ekonomika, od ktorej sme závislí. Aj vďaka tomu bol jeden z najlepších mesiacov december 2019 s evidovanou nezamestnanosťou tesne pod päť percent, ako aj celý vlaňajšok. Podľa premiéra, ktorý prišiel mesiac pred voľbami dobré čísla odprezentovať spolu s ministrom práce, tak už nezamestnanosť nie je problémom Slovenska.  "Nezamestnanosť prestala byť problémom Slovenskej republiky," vyhlásil premiér Peter Pellegrini. "Treba oceniť efektívnosť opatrení, teraz myslím efektívnosť opatrení trhu práce," uviedol minister Ján Richter. 

Zamestnávatelia neočakávajú, že si vláda nastaví priamo zrkadlo, ale nemusela by sa podľa nich aspoň pýšiť cudzím perím, a že za rastom zamestnanosti je vlastne len rast svetovej ekonomiky. "Trhu práce sa v uplynulom roku darilo napriek opatreniam vlády," podotkol Martin Hošták, tajomník RÚZ. 

Paradoxom Slovenska je aj to, že napriek dobrému hospodárskemu rastu, nevieme nasýtiť hlad zamestnávateľov. "Ľudia volajú po práci, na druhej strane nie sme schopní dnes obsadiť skoro 100-tisíc voľných pracovných miest," pokračoval Pellegrini. Práve tam sa podľa zamestnávateľov aj opozície ukazuje slabina nášho pracovného trhu, ktorého štrukturálne problémy pretrvávajú roky. "Vládne opatrenia skôr škodia zamestnanosti, keby sme boli Maďarskom, Českom alebo Poľskom, tak už mame nižšiu nezamestnanosť," vyjadril sa k situácií Miroslav Beblavý(SPOLU), nezaradený poslanec NR SR. 

"Štruktúra ľudí, ktorá dnes jednoducho na úradoch práce zostala, nevie dnes vypočítať ani 20:2," povedal Andrej Lasz, generálny sekretár APZ. Aj v rámci európskej, tá slovenská ekonomika podáva taký výkon, aby generovala pracovné miesta. Otázkou je, ale čo ďalej. "Mnohé firmy hlásia na budúci rok prepad objednávok. Prepad objednávok znamená aj stratu zamestnanosti," upozornil Lasz, generálny sekretár APZ. 

Kedže tu máme o mesiac a niečo voľby, zamestnávatelia budú apelovať už na novú vládu, aby v rámci konkurencieschopnosti Slovenska na pozadí chladnúcej svetovej ekonomiky, urobila takéto zmeny. "Zastaviť prijímať sociálne balíčky, na druhej strane spružniť legislatívu trhu práce, je potrebné sa začať zaoberať znižovaním administratívnej a byrokratickej záťaži," dodal Hošták, tajomník RÚZ.

Viac o vývoji nezamestnanosti aj TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy