Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Éra ekonomiky založenej na fosílnych palivách sa skončila. V europarlamente dominujú ekologické témy
Zdielať na

Éra ekonomiky založenej na fosílnych palivách sa skončila. V europarlamente dominujú ekologické témy

ŠTRASBURG / Všetko musíme zmeniť tak, aby to prežila planéta a s ňou aj my. Éra ekonomiky založenej na fosílnych palivách sa skončila. Na poslednej tohtoročnej schôdzi europarlamentu to vyhlásila predsedníčka európskej komisie a medzi poslancami má silnú podporu. Ekologické témy budú pravdepodobne v únii dominovať aj v budúcom roku.

Stav planéty sa stále zhoršuje. Znečistenie, extrémne zmeny počasia a stále vyššie teploty - to všetko volá po náprave. Príroda, ekológia či zeleň nepočká, preto chce Európska komisia (EK) už na začiatku roka 2020 predstaviť nový klimatický zákon a klimatický fond, ktorý by mal mať rozpočet až 100-miliárd eur. Ursula von der Leyen, ktorá zavítala na poslednú schôdzu europarlamentu potvrdila, že prioritou únie ostáva, aby bola do roku 2050 prvý klimaticky neutrálny kontinent. "Veľmi dlhý čas bol globálny rast založený na predátorských ideách. Ľudia si brali zdroje zo životného prostredia a za výmenu poskytlo odpady a znečistenie," uviedla Ursula von der Leyen, predsedníčka EK. "Našu planétu v podstate zneužívame nad rámec udržateľnosti, a to je cesta do stratena. Tá sa nedá udržať do nekonečna," tvrdí Michal Wiezik, Európska ľudová strana. 

Zmena je nutnosťou, ale nebude to také jednoduché. "Slovensko napríklad v energetickom mixe je veľmi závislé od fosílnych palív, ako je plyn," informoval Róbert Hajšel, Aliancia socialistov a demokratov. Budúci rok bude preto v mnohých oblastiach rozhodujúci."Očakávame ako stratégiu ochrany biodiverzity, čiže ako chrániť lepšie slovenské lesy. Očakávame klimatický zákon na stole, to znamená naozaj to, ako naštartujeme prechod na bezuhlíkovú ekonomiku," povedal Martin Hojsík, Liberálna frakcia. "My musíme nastaviť našu ekonomiku a spôsob života tak, aby bol kompatibilný s planétou," dodal Michal Wiezik.

Čo sa ale ochrany klímy týka je zatiaľ únia osamotená. Ukázal to aj graf madridského summitu, kde dohodu odmietli viaceré štáty, ako napríklad Amerika alebo Brazília. Ďalšie kolo rokovaní čaká štáty až o rok v Glasgowe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy