Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Napätie v silových zložkách sa upokojilo. Policajti a aj hasiči si v novom roku finančne polepšia
Zdielať na

Napätie v silových zložkách sa upokojilo. Policajti a aj hasiči si v novom roku finančne polepšia

BRATISLAVA / Napätie medzi silovými zložkami sa nateraz upokojilo. V novom roku si totiž finančne polepšia aj policajti a hasiči. Tí potom, ako minister Gajdoš zvýšil platy vojakom, spísali petíciu pre ministerku vnútra. A hrozil aj hromadný presun policajtov do armády. Teraz po zvýšení platu už volajú aj väzenskí dozorcovia.

"Funkčné a tarifné platy policajtov a hasičov sa zvýšia o 10% v každej platovej triede so zohľadnením počtu rokov praxe v zmysle platnej legislatívy," uviedol Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra SR. "Veríme tomu, že nebude spôsobený nejaký odchod, že sa to podarilo stabilizovať," priznal Pavol Paračka, predseda odborového zväzu polície SR. "Nie je to málo, ale bol by som zlý odborový predák, keby som povedal, že stačí," dodal Peter Šagát, prezident odborového zväzu hasičov. 

Zvýšenie platov bolo podľa rezortu vnútra dohodnuté v rámci kolektívneho vyjednávania v roku 2018 na roky 2019 až 2020. Okrem toho podľa odborových šéfov hasičom aj policajtom vyrokovali aj zvýšenie osobných príplatkov. Cieľom bolo priblížiť sa k platom vojakov, aby nebol veľký únik policajtov. "Je to približovanie sa k ich zvyšovaniu tým spôsobom, že už tam nebudú také priepastné rozdiely," povedal Pavol Paračka.

V osobných príplatkoch to podľa šéfa hasičských odborov pre hasičov a policajtov činí o 120 eur viac. Výnimka tu prešla u policajtov v Bratislave a v Trnave. Ti dostanú o 160 eur viac. "Tých 120 eur, ktoré dostali hasiči aj policajti od 1. decembra do osobných príplatkov je nie zanedbateľné. Ale samozrejme boli by sme radšej, keby bolo viac," upresnil Peter Šagát.

Aj profesionálnym vojakom sa od 1. januára zvýšia platy v rámci predpokladanej valorizácie vo výške 10 %. Od februára sa ale môžu tešiť na ďalší bonus a to o 300 eur vyšší plat. Minister obrany chce tak zvýšiť atraktivitu vojenskej profesie a zvýšiť jej konkurencieschopnosť. "Podstatnou zmenou je, že platy budú po novom závisieť predovšetkým od funkcie, ktorú vojaci vykonávajú a nie od hodnosti," vysvetlila Danka Capáková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR. 

Novinkou v armáde je tiež inštitút zvyšovania hodnostného platu o 1 percento za každý rok výkonu štátnej služby. A koľko budú nové platy rezort obrany stáť? "V budúcom roku to bude približne 80 miliónov eur, pričom pripomíname, že rezort obrany našiel na zvyšovanie platov rezervu vo vlastnom rozpočte a nežiadal o peniaze naviac," povedala Danka Capáková. Oba rezorty majú ale spoločný problém. Ministerstvá obrany aj vnútra totiž trpia podstavom vojakov a policajtov. Tu je ale na tom lepšie ministerka Saková. "V súčasnosti máme obsadenosť na úrovni 92%, s tým že nám chýba menej ako 1900 policajtov," povedal Petar Lazarov. Priemerný počet vojakov za rok 2019 je 12 500. "Percentuálna obsadenosť OS SR je za uvedený rok na úrovni 77,5 %," doplnila hovorkyňa Ministerstva obrany SR. 

Najnovšie ale panuje nespokojnosť v zbore väzenskej a justičnej stráže. Aj dozorcovia totiž volajú po zvyšovaní platov. Rezort spravodlivosti by na to podľa ministra Gábora Gála potreboval približne 7 miliónov eur. "Preto som otvoril tému navýšenia finančných prostriedkov a premiér s ministrom financií mi avizovali, že v rámci tohto prebehne v najbližšej dobe rokovanie," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy