Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zmena cien energií. Koľko zaplatíme v roku 2020?
Zdielať na

Zmena cien energií. Koľko zaplatíme v roku 2020?

BRATISLAVA / Ceny energií sa v roku 2020 zvýšia. Vo štvrtok to oficiálne potvrdil predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomír Jahnátek s tým, že najviac zdražie elektrina. Úrad dodávateľom nestanovuje pevnú cenu, ale maximálnu, ktorú nemôžu prekročiť. Nižšiu cenu odberateľom ponúknuť môžu.

Keď mal Ľubomír Jahnátek pred rokom tlačovú besedu na túto tému, tak povedal, že ceny komodít na svetových trhoch sa zbláznili. "To boli umelo vytvorené a umelo držané ceny. Teraz sa tá situácia podstatne ukľudnila," uviedol Ľubomír Jahnátek, predseda ÚRSO. Podľa neho úrad zobral do úvahy všetky faktory a napokon určil, že v novom roku priemerná cena za plyn narastie o takmer 4 percentá, za teplo o necelé dve percentá, za vodné a stočné o percento. Najviac pôjde hore koncová cena elektriny. "Pre domácnosti bude vážený priemer 7,63 percenta a pre malé podniky 7,15 percenta," objasnil Ľubomír Jahnátek.

Niekoľko konkrétnych príkladov:

Odberateľom elektriny v malých bytoch, sa priemerné náklady môžu zvýšiť zhruba o 10 eur ročne. V domácnostiach s vyššou spotrebou, už môže nárast prekročiť 30 eur za rok. V plynovej tarife D2, čo je varenie a ohrev vody, si môže domácnosť priplatiť o vyše 7 eur za rok. No a za vodné a stočné by sa bežnej trojčlennej rodine ročné výdavky mali zvýšiť zhruba o 2,50. Priemerné náklady domácností za teplo by sa v podstate nemali meniť. "Ľudia zatepľujú, šetrnejšie sa správajú," dodal Ľubomír Jahnátek.

Odborník SaS na energetiku Karol Galek hovorí, že ceny by mohli byť nižšie, nebyť politických zásahov vlád Roberta Fica, ako je napríklad dotovanie elektriny z domáceho uhlia, na ktoré sme sa v tomto roku poskladali sumou 115 miliónov eur. Dopadá to nielen na domácnosti, ale najmä na firmy. "Podnikatelia na Slovensku majú takmer dvojnásobne vyššie cenu elektriny, ako v Česku," dodal Karol Galek, poslanec NR SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy