Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister financií podporuje bezhotovostné platby. Fico hlása, aby si ľudia peniaze nechávali doma
Zdielať na

Minister financií podporuje bezhotovostné platby. Fico hlása, aby si ľudia peniaze nechávali doma

BRATISLAVA / Hotovosť ešte stále na Slovensku dominuje, čo nie je dobré. Minister financií podporuje bezhotovostné platby, lebo znižujú objem sivej ekonomiky. Kamenický má tak iný názor ako jeho stranícky šéf Robert Fico, ktorý ešte v utorok vyhlásil, aby mali ľudia peniaze doma a nie v bankách.

Objem hotovostných platieb na Slovensku ešte stále dominuje, posťažoval si na konferencii pri príležitosti dňa bez hotovosti minister financií. "Podiel hotovostných platieb na Slovensku je 60 %, vo Švédsku je to iba 20 %," uviedol minister financií Ladislav Kamenický. Ladislav Kamenický vyzdvihol bezhotovostné transkacie, ktoré sú bezpečnejšie a minimalizujú dosahy nekalej ekonomiky. "Znižovať bezhotovostné platby a šedú ekonomiku," povedal Kamenický. "Doba cashu nikomu nepomohla," dodal Ivan Štefanec, ktorý sa rovnako zúčastnil na konferencii. iné si, ale myslí Robert Fico, stranícky šéf Ladislava Kamenického. "Nech si ľudia nechajú peniaze doma," tvrdí líder strany Smer-SD. Robert Fico to ľuďom odporučil, lebo na bežných účtoch pri výške poplatkov de facto prerábajú. Obhajoval tak zároveň nový zvýšený bankový odvod.

Pravdou je, že je to nežiaduci fenomén, proti ktorému sa ohradzujú aj ekonómovia. Netreba sa ale preto odsťahovať do New Yorku na Wall street, stačí sa popýtať na bankovej pobočke, kde už poradia čo a ako. Ľudia si zatiaľ radu Roberta Fica k srdcu nezobrali. "Našťastie sme nespozorovali, že by ľudia začali vyberať peniaze z banky," povedal Milan Bednár. 

Bolo by to v roku 2019 aj dosť nepraktické. Slováci sú v online bankovníctve okrem toho na špici regiónu. V tomto smere dokonca udávame trendy. "Sme také malé laboratórium, sme oveľa ďalej ako Spojené štáty. My sme lídrami bezkontaktu," potvrdil minister financií.

Kedže sme tak virtuálne bezhotovostne zdatní, tak aj kamarát z budúcnosti odporúča: "Nenechávajte si peniaze doma, mohli by vám ich ukradnúť."

hoto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy