Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vytváranie úspor nie je pre Slovákov samozrejmosťou. Zadĺženosť domácností pritom rastie
Zdielať na

Vytváranie úspor nie je pre Slovákov samozrejmosťou. Zadĺženosť domácností pritom rastie

BRATISLAVA / Zadlženosť slovenských domácností neustále rastie. Nízke úrokové sadzby totiž namiesto sporenia, velia ľuďom požičiavať si lacné peniaze. Tvorba finančnej rezervy je však jeden z pilierov pokojného rodinného života. Jej dôležitosť si uvedomili už pred takmer sto rokmi, keď v Miláne vyhlásili posledný októbrový deň za Svetový deň sporenia.

Žiť z ruky do úst sa už dnes nenosí. Oveľa lákavejšie je siahať po úveroch. Tie však, na rozdiel od úspor, pokojný spánok nezaručia. 

„Odkladať si financie v prvom rade skvalitní život. Ste viac v kľude a nemusíte riešiť krízové situácie,“ vysvetľuje finančná konzultantka Partners Group Andrea Straková. 

Na horšie časy si môžeme odkladať rôznym spôsobom. Dilema je väčšinou v tom, akú mieru rizika sme ochotní podstúpiť. Istotou sú banky, no držať peniaze na bežnom účte alebo termínovanom vklade sa veľmi neoplatí.

„Viem, že tam budem mať minimálne toľko, koľko som tam vložil,“ myslí si Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzite v Bratislave. „V bankách sú tie vaše peniaze chránené,“ dopĺňa analytička poštovej banky Janka Glasová. 

Kým ich tam máme krátkodobo, ich zhodnotenie je druhoradé. „Nemá ich byť príliš veľa a tým pádom nás nemusí trápiť, že sa v podstate nezhodnocujú,“ poznamenala Andrea Straková. 

Neustále klesajúce úroky však nesvedčia dlhším investíciám. „Inflácia nám znižuje hodnotu tých úrokov, ktoré z tých vkladových produktov dostaneme,“ konštatuje Janka Glasová. 

Reálna úroková sadzba je v takom prípade v mínuse a môže sa stať, že pod nulu klesne aj tá nominálna. Časy sa menia a preto nie je vylúčené, že za naše peniaze budeme musieť bankám platiť. „Je to ako keby taký novodobý trend, na ktorý v súčasnosti nie sme zvyknutí, ale možno si časom budeme musieť zvyknúť,“ upozorňuje Janka Glasová. 

Do mínusu sa však môžeme dostať aj iným spôsobom. „Zavedenie nejakých poplatkov, ktoré budú spojené s otvorením, vedením alebo ukončením termínovaného vkladu,“ dodáva Pavel Škriniar. "Tým, že som konzervatívny, určite stratím. Preto by som odporúčala zorientovať sa v téme investícií a uvažovať aj o tejto ceste,“ uzatvára Andrea Straková. 

Ak teda sporiť dlhšie ako tri roky a čosi aj zarobiť, potom nezostáva iné, len zariskovať.

Cez Vianoce siahneme do peňaženiek hlbšie. Ceny potravín vzrástli viac ako v iných krajinách EÚ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy