Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Finančná správa hrozí pokutami. Viac ako polovica užívateľov registračných pokladníc porušuje zákon
Zdielať na

Finančná správa hrozí pokutami. Viac ako polovica užívateľov registračných pokladníc porušuje zákon

BRATISLAVA / Finančná správa sa im preto rozhodla pozrieť na prsty a pohroziť pokutami. Najnovšie poslali kontrolóri podnikateľom pozdrav vo výške 380 tisíc eur, no po novom roku môže byť táto suma ešte vyššia. V systéme totiž stále chýba okolo 100 tisíc pokladníc.

K dnešnému dňu eviduje Finančná správa v systéme eKasa vyše 121 tisíc pokladníc, ktoré denne vydajú približne tri a pol milióna bločkov. Či sa stihnú načas prihlásiť aj ostatní, je otázne.

„Tí, ktorí si to objednajú na poslednú chvíľu, sa nebudú môcť do systému eKasa zapojiť, lebo servisné organizácie to nebudú stíhať,“ skonštatoval Ladislav Hanniker, generálny riaditeľ Sekcie boja proti podvodom. 

Niektorí si túto povinnosť nechávajú na poslednú chvíľu, iných mýlia zmeny termínov. „Oni si niektorí stále myslia, že nebola odložená len účinnosť ukladania pokút, ale že bola odložená účinnosť celej novely,“ vysvetľuje Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska. 

Čas na pripojenie sa do systému sa však kráti a pokuty za meškanie po 1. januári môžu oneskorencov značne bolieť.
„Sa to môže vyšplhať až na 20 tisíc eur za jednu pokladnicu,“ dopĺňa Hanniker. 

Štátu unikajú stovky miliónov eur 

Podvodov síce ubúda, no štátu stále unikajú stovky miliónov eur, preto sa rozhodli kontrolóri zakročiť. Pokladnice sú len jedno z opatrení. „Boj proti podvodom v posledných rokoch priniesol do štátnej pokladnice viac ako 3,7 mld. eur,“ približuje prezidentka Finančnej správy SR Lenka Wittenbergerová. 

Kontroly Finančnej správy očividne prinášajú výsledky. Za 10 dní po ich absolvovaní totiž stúpli obraty podnikateľov priemerne o 30 %.

Na mušku si však zobrali aj rekreačné poukazy

Pri rekreačných poukazoch bola drvivá väčšina prípadov v súlade so zákonom. „Na druhej strane sme zaznamenali samozrejme aj znaky zámerného podvodného konania v tomto smere," poznamenala Wittenbergerová.

Problémy sa dajú nájsť najmä pri úhrade čiastky nesprávnym spôsobom. "Ten pobyt bol zaplatený nie z toho účtu, na ktorý dostáva zamestnanec výplatu," objasňuje Lukačovičová. 

Je však nesporné, že rekreačné poukazy pomohli počas letnej sezóny zvýšiť návštevnosť v turistických zariadeniach na Slovensku.

Lámeme rekordy. Slovenské hospodárstvo má najhoršie tempo rastu za posledných 6 rokov, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy