Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maroš Šefčovič ostáva podpredsedom Európskej komisie
Zdielať na

Maroš Šefčovič ostáva podpredsedom Európskej komisie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Maroš Šefčovič bude aj v novej Európskej komisii podpredsedom. Na starosti bude mať spoluprácu medzi inštitúciami. V utorok to oznámila zvolená predsedníčka európskej exekutívy Ursula von der Leyen.

Šefčoviča podobne ako ďalších 25 navrhnutých komisárok a komisárov čaká vypočúvanie pred Európskym parlamentom. Ak poslanci za Komisiu ako celok zahlasujú, exekutíva pod vedením von der Leyen sa ujme mandátu 1. novembra.

​Maroš Šefčovič bol v Komisii Josého Manuela Barrosa komisárom pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti bol v rokoch 2010 - 2014. Tretí raz (2014 - 2019) sa stal podpredsedom EK vedenej Jeanom-Claudom Junckerom zodpovedným za Energetickú úniu.

"Na jednej strane som rád, že mám byť pravou rukou Ursuly von der Leyen pre citlivé rokovania s Európskym parlamentom, pre národné parlamenty a pre znižovanie administratívnej a regulačnej záťaže, osobitne pre biznis. A zároveň ma teší, že dostávam portfólio, ktoré predstavuje nóvum – strategický výhľad – v rámci ktorého chceme identifikovať dlhodobé mega trendy, od ktorých závisí konkurencieschopnosť európskej ekonomiky. V mnohom nám na krk dýcha Čína, ale aj Spojené štáty, a preto potrebujeme strategický pohľad s presahom na legislatívu a iné iniciatívy Komisie. Aj preto by som mal politicky zodpovedať za Spoločné výskumné centrum, čo je akýsi mozgový trust Komisie," uviedol Šefčovič.

 Maroš Šefčovič má dlhoročné skúsenosti a všetky predpoklady, aby zvládol funkciu podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy. Stanovisko poskytol jej hovorca Martin Strižinec. Hlava štátu Šefčovičovi zablahoželala a zaželala mu veľa úspechov.

Rozhodnutie designovanej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen, ktorá počíta s Marošom Šefčovičom ako podpredsedom Európskej komisie pre inštitucionálne vzťahy a strategický výhľad, oceňuje premiér Peter Pellegrini. “Som presvedčený, že Maroš Šefčovič sa bude venovať agende, s ktorou má skúsenosť zo svojho pôsobenia v Európskej komisii. Priniesol vtedy konkrétne výsledky a pristupoval mimoriadne zodpovedne k finančným prostriedkom európskych daňových poplatníkov. Blahoželám mu k tejto nominácii a prajem mu úspešné funkčné obdobie v prospech Únie i Slovenskej republiky," uviedol Pellegrini.

Ako povedala Ursula von der Leyen, jej tím odráža záujmy juhu aj severu, západných krajín aj východných. Jej tím rozumie Európe a počúva ľudí, čo od Únie očakávajú. Od komisárov očakáva, že nebudú závisieť len od hlavných miest, ale budú navštevovať regióny, kde Európania žijú a pracujú. Okrem Šefčoviča budú podpredsedami napríklad Frans Timmermans (pre Zelenú dohodu), Margarethe Vestager (pre koordináciu digitálnej agendy), Valdis Dombrovskis (ekonomické záležitosti) či Češka Věra Jourová (pre demokratické hodnoty).

V lete členské štáty navrhli svojich eurokomisárov, cieľom von der Leyen bolo, aby boli v jej komisii rovnomerne zastúpené ženy a muži. V exekutíve bude 13 žien a 14 mužov. Británia svojho zástupcu nenominovala, keďže by Úniu mala opustiť ešte predtým, ako sa Komisia ujme nového mandátu - 31. októbra.

Zostavovanie novej Európskej komisie prichádza po májových voľbách do Európskeho parlamentu. O tom, kto obsadí pozíciu predsedu Komisie, rozhodli po niekoľkodňových rokovaniach premiéri a prezidenti EÚ. Von der Leyen bola kompromisom, bývalá nemecká ministerka obrany patrí do frakcie ľudovcov, ktorí majú v europarlamente najviac kresiel. 

Ursula von der Leyen už v júli predstavila priority - okrem rodovej rovnosti k nim patrí boj proti klimatickým zmenám, posilňovanie demokracie a sociálne trhové hospodárstvo EÚ či líderstvo Únie v kontexte globálnych výziev.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy