Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské združenie firiem Klub 500 varuje, že nám hrozí kríza. Dôvodom má byť nárast minimálnej mzdy
Zdielať na

Slovenské združenie firiem Klub 500 varuje, že nám hrozí kríza. Dôvodom má byť nárast minimálnej mzdy

Slovenské združenie firiem Klub 500 varuje, že nám hrozí kríza. Dôvodom má byť nárast minimálnej mzdy

BRATISLAVA / Slovenské združenie firiem nad 500 zamestnancov a Slovenská obchodná a priemyselná komora sa pridávajú k zamestnávateľom a varujú, že nám hrozí kríza. Dôvodom podľa nich má byť nárast minimálnej mzdy, ktorý žiadajú odborári.

Už minulý týždeň sa zostril boj o minimálnu mzdu a návrh odborárov, nech budúci rok porastie na 635 eur. Zamestnávatelia okrem iného argumentujú tým, že nad svetovou ekonomikou sa zmráka a všade cítiť spomalenie. "Európska komisia znížila prognózu rastu ekonomiky Slovenskej republiky pod vplyvom globálnych ukazovateľov," približuje viceprezident AZZZ Rastislav Machunka. 

Naopak, odborári tvrdia, že Slovensku nič nehrozí a minimálna mzda môže poskočiť z terajších 520 eur o pätinu. "Myslím si, že je celkom priaznivé prostredie, o čom svedčí nové a nové zakladanie firiem," tvrdí Marián Magdoško z Konfederácie odborových zväzov SR. K zamestnávateľom sa pridal už aj klub 500 a slovenská obchodná a priemyselná komora. "Nie my diktujeme podmienky , za čo budeme predávať, to nám diktuje trh," vysvetľuje predseda Klubu 500 Vladimír Soták. 

Súboj odborárov a zamestnávateľov o minimálnu mzdu je odveký, hrozí nám však real taká kríza? Podľa ekonómov to ružové nie je a bez rizika slovenská otvorená ekonomika naozaj nie je. "Určite očakávame spomalenie, keďže už nemecká ekonomika spomaľuje," konštatuje analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. "Stále máme veľké riziká v zahraničnom prostredí. K tým patria jednak pomalšie rasty rozvíjajúcich sa ekonomík, hlavne Čína," dopĺňa analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Čína má za sebou najhorší rast HDP za posledných 27 rokov

"Pokiaľ ide o druhý polrok, vonkajšie prostredie je pomerne komplikované a je tu stále aj tlak na znižovanie domáceho HDP," verí hovorca čínskeho štatistického úradu Mao Šengjong. Jej boj s USA znervózňuje aj Európsku úniu. "Ako každý vie – je to spôsobené nárastom protekcionizmu a napätím medzi Spojenými štátmi a Čínou," objasňuje eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. 

Napriek zaťahujúcim sa oblakom nad svetovou, európskou a následne slovenskou ekonomikou ešte analytici nehovoria o panickom stave. "Zatiaľ je predčasné hovoriť o kríze, ktorá začala v roku 2008," myslí si Lucia Dovalová. Podľa ekonómov až taká kríza, aká prišla v roku 2009, nehrozí. Na druhej strane isté ochladenie môžeme očakávať a s minimálnou mzdou by sme sa preto na slovensku zahrávať nemali.

U.S.Steel bude prepúšťať. O prácu príde 2500 zamestnancov. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy