Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Európskej únii by mohli zaviesť umelú inteligenciu na súdoch
Zdielať na

V Európskej únii by mohli zaviesť umelú inteligenciu na súdoch

Europoslanci otvárajú tému zavedenia umelej inteligencie na súdoch.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA/ŠTRASBURG / Predstavte si, že za spôsobenú dopravnú nehodu vám súd uloží podmienku a niekoľko-tisícovú pokutu. Na inom súde, vo vedľajšom meste v takmer identickej veci, vodič dostane iba symbolickú pokutu. Žiaľ, takéto prípady sa stávajú a rovnosť pred zákonom je otázna. Vyriešiť by to však mohlo zavedenie umelej inteligencie na súdoch. V Európskom parlamente už o tom otvorene hovoria.

Slovenská europoslankyňa Lucia Nicholsonová sa už obrátila na Európsku komisiu s tým, či by nebolo možné po vzore USA zaviesť na súdy umelú inteligenciu. “Týmto spôsobom sa eliminuje korupcia v súdnictve, pretože pri rovnakých prípadoch s rovnakou právnou podstatou sa nestane, že jeden sudca rozhodne inak ako ten druhý len kvôli tomu, že za tým je nejaké pozadie,” vysvetľuje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov. 

Aj na Slovensku kvôli preťaženosti súdov, ktoré sú zaťažené rôznymi náročnými prípadmi, končia napokon mnohé súdne rozhodnutia na súdnom dvore v Štrasburgu. To však nie je iba problém Slovenska, ale najmä mladších členských krajín. Umelá inteligencia v súdnictve začína byť vítaná. “Určite by bolo dobré, keby nám pomáhala aj v súdnictve pri porovnávaní súdnych rozhodnutí,” myslí si europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. 

Technológia budúcnosti 

Rovnako sa k tomu stavia aj Európska komisia. A o tejto technológii hovorí ako o našej budúcnosti. "Viem si to určite predstaviť aj na súdoch, aby naozaj tá umelá inteligencia sa využívala v presne stanovených oblastiach, kde sú všetky súdy v Európe v rovnakom štandardnom postavení a na tieto situácie majú štandardný názor,” tvrdí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. 

Európska komisia chce do troch mesiacov zverejniť nový kódex využívanie umelej inteligencie. A práve ten má byť akýmsi základom aj pre jej využitie v súdnictve. “Tie algoritmy, ktoré by boli naprogramované v rámci tej umelej inteligencie, by to vyhodnocovali úplne objektívne na základe merateľných faktorov a boli by to nespochybniteľné rozhodnutia,” približuje Nicholsonová. 

Ak by sa cez Európsku komisiu podarilo umelú inteligenciu zaviesť, išlo by o zásadnú reformu súdnictva, ktorá by podľa viacerých odborníkov zaviedla rovnosť pred zákonom.

Prvé významné pozície pre Slovensko v europarlamente sú už zadelené, viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy