Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Športovým klubom chýbajú financie. Ministerstvo školstva preto zvažuje zmeny v daniach
Zdielať na

Športovým klubom chýbajú financie. Ministerstvo školstva preto zvažuje zmeny v daniach

BRATISLAVA / Je verejným tajomstvom, že finančne podporovať šport a športové kluby na Slovensku je náročné. A hoci štát a samosprávy prispievajú nemalými peniazmi, zúčastnení tvrdia, že šport je finančne poddimenzovaný. Kluby sú odkázané na pomoc sponzorov zo súkromného sektora. Ministerstvo školstva preto v tejto súvislosti uvažuje nad zmenami v daňovej oblasti.

Finančná podpora športu je ako liatie vody do bezodnej studne. A hoci štát poskytuje nemalé prostriedky, bez pomoci sponzorov sa naše kluby nezaobídu. Andrej Roman sa minulý týždeň vzdal podielu v hokejovom klube HC Bratislava, ktorý vznikol na zelenej lúke a hrá druhu najvyššiu súťaž. S kolegami nedokázali zohnať dostatok financií na chod klubu. "Firiem na Slovensku je dosť veľa a určite by bolo lepšie, keby boli firmy motivované aj nejakými tými úľavami," povedal bývalý majiteľ HC Slovan. 

V meste Košice futbal pred dvoma rokmi padol na kolená, na dlažbe skončili aj stovky detí. Na vrchol sa ho teraz snažia vrátiť miestni fanatici, ktorých to stojí státisíce eur. "Platíme ihriská, platíme dopravu, všetkých trénerov, platíme kompletne výstroj. A musí aj štát nejakou formou a musí to byť cielená forma urobiť úľavy na daniach pre podnikateľov, aby sa jednoducho pohlo celé financovanie tak ako je to aj v okolitých štátoch a vidíme to v okolitých štátoch," vyjadril sa Dušan Trnka, prezident FC Košice. 

Pozitíva vidí aj dlhoročný sponzor a viceprezident Slovenského atletického zväzu v jednej osobe. "Podnikateľské subjekty aj na tú samotnú činnosť aj na samotnú podporu by sa snažili čo najviac finančných prostriedkov vykladať, čiže jednoznačne môžem potvrdiť, že bolo by to veľmi dobré pre slovenský šport," poznamenal Ladislav Asványi. 

Finančná injekcia pre šport

No a peniaze na šport pre najmenších zháňa aj náš kolega, Ľuboš Sarnovský. "V súčasnosti je možnosť sponzorovať menšími čiastkami športy, menšie kluby, menšie športy, tým, že si prenajíma sponzor reklamnú plochu, či už na drese alebo nejakých mantineloch, ale to hovoríme o veľmi malých čiastkach. Nerieši to situáciu, ak ten klub má rozpočet rádovo v miliónoch eur," povedal. Šport má pod gesciou ministerstvo školstva. To tvrdí, že prvý krok už urobili, keď parlament schválil zákon o športe. "Zákon o športe jasne definuje svoj zdroj príjmov, ktorý je 100% odvodu lotérii od roku 2020," uviedol Jozef Gönci, štátny tajomník Ministerstva školstva. 

Slovenská národná strana teraz prichádza do parlamentu s návrhom zákona, ktorý má do športu priniesť ďalších 20 miliónov eur. Tie by mal každoročne vynakladať štát a o ich prerozdelení má rozhodovať komisia. "To, či sa bude v rámci tohto otvárať aj zákon o dani z príjmov a navyšovať sa nejaká úľava na šport ešte zatiaľ nie je dohodnuté, je to jedna z variant. Ale myslím si, že v prvom rade ten výrazný balík, tá injekcia prostriedkov je oveľa lepším riešením, ako takéto nepriame stimulácie," vyjadrila sa ministerka Martina Lubyová. 

Na Slovensku bude športový festival mládeže. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy