Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo kultúry chce ušetriť pol miliardy
Zdielať na
Ekonomika

Ministerstvo kultúry chce ušetriť pol miliardy

Zdroj: culture.gov.sk

Rezort chce vytvoriť centrálnu servisnú organizáciu, ktorá bude spravovať a prevádzkovať 32 organizácií v jeho pôsobnosti.

Ministerstvo kultúry SR pripravilo reformu za 20 až 30 miliónov korún. Chce tak ušetriť pol miliardy korún, ktoré plánuje spätne vrátiť do rezortu. Prvé výsledky systémových krokov by sa mali prejaviť v roku 2010.

Podľa ministra Mareka Maďariča potreba zmien vyplynula z auditu na ministerstve, ktorý osem mesiacov vykonávala spoločnosť Centire. "Auditovali sme všetkých 32 organizácií v pôsobnosti MK SR - múzeá, galérie, knižnice a divadlá - a identifikovali sme mnohé rezervy," povedal na dnešnej tlačovej besede minister Maďarič.

Pred niekoľkými rokmi prešiel rezort decentralizáciou, teraz navrhuje opak. Chce centralizovať všetky činnosti organizácií, ktoré nie sú ich hlavnou náplňou. Ministerstvo totiž argumentuje, že sa inštitúcie zaoberajú hlavnou činnosťou len na polovicu a až 44 % venujú administratíve.

V ideálnom prípade by sa mali hlavnou činnosťou zaoberať na 70 % a administratívou na 20 %. Ministerstvo preto zriadi centrálnu servisnú organizáciu. Tá má fungovať pri Správe kultúrnych zariadení MK SR a jej úlohou bude spravovať a prevádzkovať všetky objekty v pôsobnosti MK SR.

"Centralizáciu sa snažíme aplikovať vo viacerých oblastiach, čiže viacero zmluvných kontaktov, ktoré sú v procese obstarávania, je treba implementovať a riadiť z pozície rezortu," uviedla generálna riaditeľka Sekcie ekonomiky MK SR Hilda Gajdošová.

Reforma by mala podľa ministra priniesť i transparentnejšie hospodárenie s finančnými prostriedkami inštitúcií. "Každá z organizácií si musí rozčleniť náklady na prevádzkové a projektové, aby si dokázala zazmluvniť plánované projekty vopred," hovorí Maďarič.

Pavol Boroš zo spoločnosti Centire tvrdí, že práve neskoré plánovanie projektov spôsobuje rezervy v ich financovaní. Organizácie väčšinou najprv požiadajú o rozpočet a až potom uvažujú, koľko projektov a za akú sumu pripravia. "Všetky pridelené financie mali byť zviazané s konkrétnymi projektmi. Na jeseň tohto roku sa budeme snažiť v novom systéme naplánovať všetko, čo sa bude diať v inštitúciách v roku 2010," vysvetľuje Boroš.

Ministerstvo si vytýčilo konkrétne okruhy opatrení - ušetriť chce napríklad na účtovníctve, upratovaní či papierovej pošte. Pre každú oblasť zriadi projektový tím s garantom, ktorí budú s inštitúciami rokovať a školiť ich zamestnancov. Reforma plánuje aj informatizáciu procesov v organizáciách MK SR, kde chce využiť zdroje z eurofondov. Nevyhne sa ani prepúšťaniu.

"Sú organizácie, kde sa nebude prepúšťať vôbec, ale sú aj také, kde odíde 20 až 30 pracovníkov," uvádza Maďarič. O prácu príde v priemere päť ľudí na inštitúciu, čiže asi 5 % všetkých zamestnancov. Opatrenie sa bude týkať prioritne organizácií, ktoré majú na Slovensku viacero pracovísk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy