Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zadĺženosť rastie. Slováci chcú mať bohaté Vianoce za každú cenu
Zdielať na

Zadĺženosť rastie. Slováci chcú mať bohaté Vianoce za každú cenu

BRATISLAVA / Zadlženosť Slovákov láme rekordy. Za ostatných šesť rokov bola u nás takmer trojnásobne vyššia ako u Čechov. Rýchlosť, akou siahame po úveroch a pôžičkách, vyráža dych a s blížiacimi sa Vianocami vždy stúpa. Mnohí dodnes nesplatili ani vlaňajšie dlhy.

Plný stôl dobrôt a kopec darčekov je lákavá predstava, ktorej často nedokážeme odolať. Žiaľ, mnohí sa práve na konci roka rozhodnú rúbať podstatne vyššie, než si to môžu sami finančne dovoliť. Nezriedka sa do tejto pasce chytia aj starí rodičia, ktorí nedomyslia následky. "Zobrala som si 800-eurový úver v banke, ale pri mojom dôchodku sa mi to veľmi ťažko spláca," uviedla dôchodkyňa Mária. Niet divu, že o pomoc bude musieť požiadať práve tých, ktorým darčeky kupovala. "Keď Boh dá, tak nejako to splatím, ale už by som to v živote neurobila," dodala Mária.

Práve pred Vianocami je každoročne záujem o úvery najvyšší. "Registrujeme to, že zhruba o 25 percent narastie počet zmlúv," informoval Ivan Kahanec, výkonný tajomník APSU. "Tie najhoršie úvery sú tzv. krátke a drahé," povedala Linda Gergeľová, finančná špecialistka. "Z pohľadu úrokových sadzieb tie najhoršie sú kreditné karty a nákupy na splátky," dodal Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu Finančný kompas. Úročenie na nich často presahuje aj 20 percent. Vianočné nákupy stoja priemernú slovenskú domácnosť nemalé peniaze a nie sú len o darčekoch. Ani toto ale nemusí byť konečný účet. "Dokopy sme na 400 eur a keď k tomu prirátame cestovanie za rodinou, môžeme sa vyšplhať na 500 eur," povedala Linda Gergeľová, finančná špecialistka. 

Aj najkrajšie sviatky si preto treba finančne naplánovať. Myšlienku na bohaté Vianoce by sme tak aj bez pôžičky nemuseli definitívne pochovať. 

Keď si už požičať, tak aspoň pri dodržaní týchto pravidiel. "Nanajvýš polovicu svojho príjmu a splatnosť úveru by nemala presiahnuť 6-10 mesiacov," vysvetlil Ivan Kahanec. Pri úveroch totiž platí, že čím dlhšie splácam, tým viac na úrokoch preplatím. "Chuť Vianoc môže potom na jazyku trochu zhorknúť," dodal Maroš Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy