Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zadlženosť narastá, exekúcii sa vyhnete jedným správnym návykom
Zdielať na

Zadlženosť narastá, exekúcii sa vyhnete jedným správnym návykom

BRATISLAVA / Zadlžovanie Slovákov naberá na rýchlosti. Naše súdy musia už teraz riešiť okolo tri milióny exekúcií a nie je vylúčené, že onedlho nás zavalí ich ďalšia vlna. Dôvodom je chýbajúce vzdelanie a poradenstvo. Niet divu, že riadne splácať svoje záväzky sa u nás postupne stáva rarita, ktorú banky postupne začínajú odmeňovať.

Pre lacné úvery počet zadlžených rastie, s čím ide ruka v ruke aj množstvo exekúcií. Výsledkom je čoraz viac rodinných tragédií a tým aj ľudí bez skutočného domova. Jedným z problémov je fakt, že až dve tretiny dlžníkov si nie sú schopní priznať problémy so svojím rozpočtom včas. „Tým indikátorom môže byť napríklad to, že rodina nie je schopná platiť elektrinu a plyn," hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská. Zároveň chýbajú aj poradne, ktoré by dlžníkov vedeli nasmerovať na správnu cestu.

„Klient, ktorý sa zamotá s nebankovými poskytovateľmi spotrebiteľských úverov, má šancu, že sa z toho už nikdy nedostane," varuje David Šmejkal, riaditeľ Poradny při finanční tísni. Odborníci preto volajú po prevencii a väčšej angažovanosti štátu.

Kým v Česku o dlžníkovi rozhoduje veriteľ, u nás si spôsob vyberá samotný dlžník. „Buď splátkovým kalendárom alebo konkurzom by sa tie dlhy vyriešiť mohli a to je výrazný posun dopredu," vysvetľuje Šmejkal. Jedným z návrhov je obmedziť množstvo reklám na pôžičky a vsunúť do nich varovanie, ako napríklad pri cigaretách.

V rámci Európskej únie síce patríme k tým menej zadlženým, no nebezpečná je rýchlosť akou robíme dlhy, pri ktorej je najvyšší čas zaradiť spiatočku," myslí si Martin Píry z OZ Dobrý Pastier. Ak sa chceme vyhnúť exekúcii, treba začať od seba a z každého príjmu si najskôr niečo odložiť a až potom myslieť na ostatných.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy